A pénzügyi lízing KIVA vonzata
Cikk, Hír

A pénzügyi lízing KIVA vonzata

2016-01-05
A pénzügy lízinghez kapcsolódik-e adóalap korrekció a KIVA adózásban?

Gyakran felmerülő kérdés, hogy a pénzügyi lízingdíj törlesztő részletével meg kell-e növelni a kisvállalati adó alapját.

A pénzügyi lízing kötelezettségekre a 2012. évi CXLVII. törvény (továbbiakban Kiva tv.) nem tartalmaz külön pénzforgalmi eredményt módosító tételeket,

A pénzügyi lízing felfogható ugyan egy speciális hitelkonstrukciónak, a Kiva tv, 20. § (4), illetve (5) bekezdése azonban a Kiva adóalany által felvett hitellel, kölcsönnel és annak visszafizetésével kapcsolatosan az alábbi pénzforgalmi eredményt módosító kötelezettségről rendelkeznek:

  • a Kiva tv. 20. § (4) bekezdésének a) pontja alapján a pénzforgalmi szemléletű eredményt csökkeni a hitel vagy kölcsön felvételéből a tárgyévben befolyt pénzeszköz, illetve
  • a Kiva tv. 20, § (5) bekezdésének a) pontja alapján a pénzforgalmi szemléletű eredményt növeli az adózónak nyújtott hitel vagy kölcsön törlesztése, visszafizetése esetén a hitel vagy kölcsön felvételekor a pénzforgalmi szemléletű eredményt csökkentő tételként elszámolt összeg arányos része miatt a tárgyévben teljesített pénzeszköz kifizetés.

A fenti Kiva alap módosítási kötelezettség hitel felvétel esetén tehát csak akkor merülhet fel, ha a hitelfelvételhez pénzeszköz változás is kapcsolódik, a pénzügyi lízing esetében pedig erről nem beszélhetünk. Az előbbiekben tárgyalt korrekciós tételek párban állnak, vagyis a hitel törlesztésére vonatkozóan pénzforgalmi eredményt növelő kötelezettséget akkor ír elő a törvény, ha a hitel felvételhez kapcsolódott pénzforgalmi eredményt csökkentő kötelezettség is. Tekintettel arra, hogy a pénzügyi lízing kötelezettséggel kapcsolatosan csökkentő tétel nem értelmezhető – nem jár pénzmozgással a „felvétele” –, a lízingdíjak törlesztésekor sem kell a fenti pénzforgalmi eredmény növelésére vonatkozó korrekciós tételt alkalmazni.

A pénzügyi lízing konstrukció tehát a Kiva tv. vonatkozásában nem értelmezhető felvett hitelnek, kölcsönnek, így a hitel-, kölcsönfelvételre és törlesztésre vonatkozó korrekciós tételeket sem kell vele összefüggésben alkalmazni. Ez értelemszerűen vonatkozik a kivás időszakot megelőzően ilyen konstrukcióban vásárolt eszközök kivás időszakra eső lízing díjának törlesztésére is.

Saldo-tipp

Szeretne elsők között értesülni az aktuális adózási információkról?

Kövesse weboldalunkat! Legyen Ön is Saldo-tag!

Kösse meg átalánydíjas szerződését most!

Szeretné közelebbről megismerni szolgáltatásunkat?

Próbálja ki most 10 napig ingyen, kötöttségek nélkül!

 

Ne maradjon le a változásokról!
Íratkozzon fel hírlevelünkre!