Termékdíj átalány a személygépkocsikra és a motorkerékpárokra 2016-tól
Cikk, Hír

Termékdíj átalány a személygépkocsikra és a motorkerékpárokra 2016-tól

2016-01-07
A kiemelt járműkategóriák vonatkozásában az átalány választását január 31-ig lehet bejelenteni.

2016-tól több ponton módosult a környezetvédelmi termékdíjról szóló 2011. évi LXXXV. törvény (továbbiakban: törvény). A számos módosítás közül az egyik egy régóta fennálló problémát rendez, bár sajnos nem teljeskörűen. Idén januártól az érintett vállalkozásoknak a Magyarországon gépjármű alkotórészként, tartozékként termékdíjköteles termékek (Pl: gumiabroncs, akkumulátor, elektronikai berendezések stb.) kapcsán – a tételes termékdíj fizetés helyett - lehetőségük van átalányfizetést választani.

A módosítás részeként a törvény 2. §-ába bekerült a gépjármű fogalma mely a vámtarifa alkalmazásával határozza mag a gépjárművek körét. Ide tartoznak a 8703 vtsz. alá tartozó termékek, kivéve a 8703 10 vtsz. alá tartozó termékek, továbbá 8711 vtsz. alá tartozó termékek, kivéve a segédmotorral felszerelt kerékpár és az oldalkocsi. Összefoglalva tehát az átalányfizetésre csak a személygépjárművek és a motorkerékpárok első belföldi forgalomba hozatala, saját célú felhasználása vagy készletre vétele kapcsán van lehetőség. Sajnálatos módon a további gépjármű kategóriákkal kapcsolatos kötelezettségeket nem egyszerűsítette a jogalkotó.

Az átalány alkalmazásának feltétele, hogy a kötelezett ezirányú választását határidőben bejelentse az adóhatóság felé. A termékdíjköteles tevékenységet folytató – a tárgyévet megelőzően NAV nyilvántartásában szereplő - kötelezettek január 31-ig jelenthetik be választásukat az állami adóhatóság felé a 16TKORNY nyomtatványon. A határidő jogvesztő, elmulasztása esetén igazolásnak nincs helye.

A gépjárművek kapcsán átalányfizetést választó adóalanyoknak a negyedévet követő hó 20-áig kell bevallást tenniük az adott negyedévi kötelezettségükről 16KTBEV nyomtatványon, melyen a gépjárműveket nem kg-ban, hanem darabra kell feltüntetniük. Az egyes gépjármű kategóriákat és a hozzájuk tartozó díjtételeket a törvény 4. melléklete tartalmazza.

Saldo-tipp

Szeretne elsők között értesülni az aktuális adózási információkról?

Kövesse weboldalunkat! Legyen Ön is Saldo-tag!

Kösse meg átalánydíjas szerződését most!

Szeretné közelebbről megismerni szolgáltatásunkat?

Próbálja ki most 10 napig ingyen, kötöttségek nélkül!

 

Ne maradjon le a változásokról!
Íratkozzon fel hírlevelünkre!