Gyermekek részére biztosított ingyenes vagy kedvezményes étkeztetés könyvelése
Cikk, Hír

Gyermekek részére biztosított ingyenes vagy kedvezményes étkeztetés könyvelése

2016-01-11
Az ingyenes vagy kedvezményes étkezés számviteli elszámolása a térítésmentes átadáshoz hasonlít.

A 4/2013. (I.11.) Korm. rendelet 15. sz. melléklete szerint a K48 rovat u) pontja alapján könyvelni kell a Gyvt. 151. § (5) bekezdése szerinti normatív kedvezményt. A hivatkozott rendelet 44. § (2) bekezdése nem minősít a költségvetési számvitelben teljesítésként elszámolandó tételként, emiatt azt pénzforgalom nélküli kiadásként a K48. Egyéb nem intézményi ellátások rovaton nem lehet elszámolni, valamint ezzel szemben a B4. Működési bevételek rovatokon pénzforgalom nélküli bevétel sem mutatható ki.

Az ingyenes vagy kedvezményes étkezés esetén a mástól vásárolt étkeztetési szolgáltatás kiadásait a K332. Vásárolt élelmezés rovaton, illetve a saját konyhás étkeztetés kiadásait a kiadások közgazdasági tartalma szerinti rovaton és kormányzati funkción el kell számolni.

Az ingyenes vagy kedvezményes étkezés számviteli elszámolása a térítésmentes átadáshoz hasonlít. A térítési díj bevételekből adott kedvezmények elszámolása speciális, csak a pénzügyi számvitelben könyvelendő. Amennyiben az önkormányzat nem saját konyhát üzemeltet, hanem az étkezést szolgáltatás vásárlásával biztosítja, a készletre vétel – mivel a szolgáltatás nem mutatható ki a nemzeti vagyon között – nem lehetséges, a számviteli nyilvántartásokban csak az ingyenes vagy kedvezményes részre jutó fizetendő általános forgalmi adót (alap nélkül) kell elszámolni a következő módon: T864-K3642.

Ezzel az elszámolási technikával biztosítható hogy a könyvelésben ne szerepeljen nagyobb összegű ellátási díj, mint amennyit a gyermekétkeztetésre kapott támogatás elszámolása során kimutattak.

Saldo-tipp

2016. évi ankét költségvetési szervek részére

a számviteli és költségvetési szabályok változásairól,

valamint a 2015. év zárlati teendőiről.

01.20. - Önkormányzati költségvetési szervek részére

01.21. -  Központi költségvetési szervek részére

Részletek és jelentkezés

 

Ne maradjon le a változásokról!
Íratkozzon fel hírlevelünkre!