A szakképzési hozzájárulás változások és a 1608-as bevallás
Cikk, Hír

A szakképzési hozzájárulás változások és a 1608-as bevallás

2016-02-01
A szakképzési hozzájárulási kötelezettség teljesítését érintő fontosabb változások érvényesítése a 08-as bevallásban

2016.január 1-től bővült a szakképzési hozzájárulási kötelezettség csökkentő lehetőségek száma, mellyel a gyakorlati képzést folytatók élhetnek. Ennek megfelelően már az előleg bevallási kötelezettség teljesítésekor is érvényesíthetők az alábbi csökkentő tételek:

1.  Oktatói kiegészítő csökkentő tétel

Az a kis és közép vállalkozásnak minősülő szakképzési hozzájárulásra kötelezett, aki szakképző iskola tanulójával kötött tanulószerződés alapján nem főtevékenységként folytatott gyakorlati képzés szervezésével teljesíti hozzájárulási kötelezettségét, oktatói kiegészítő csökkentő tételt is elszámolhat a szakképzési hozzájárulási kötelezettségével szemben.

Új fogalomként kerül bevezetésre, hogy kit minősíthetünk nem főtevékenységként gyakorlati képzést folytatónak? Azt a hozzájárulásra kötelezett tekintjük nem főtevékenységként gyakorlati képzést folytatónak, amelynek az árbevétele a tárgyévet megelőző két üzleti évben elérte az általa folytatott gyakorlati képzés után elszámolható éves csökkentő tétel összegének a négyszeresét. Az oktatói kiegészítő csökkentő tétel mértéke évente tanulónként az alapnormatíva 21 %-a, azaz ( 453 000*0,21) 95 130 Ft/fő/év. Egy tanuló után  havonta az előleg bevallásnál 7 928 Ft oktatói kiegészítő csökkentő tétel vehető figyelembe.

2. Tanműhely- fenntartási kiegészítő csökkentő tétel

Azok a hozzájárulásra kötelezettek, akik a gyakorlati képzést kizárólag gyakorlati képzés célját szolgáló tanműhelyben folytatják, a kilencedik évfolyamos tanulók tekintetében tanműhely-fenntartási kiegészítő csökkentő tételt is elszámolhatnak a szakképzési hozzájárulási kötelezettségükkel szemben.

A csökkentő tétel éves mértéke a kilencedik évfolyamos tanulók létszámának és az alapnormatíva 25%-ának a szorzata, azaz (453000*0,25) 113 250 Ft/fő/év. A havi  előleg bevallásnál tanulónként 9 438 Ft tanműhely-fenntartási kiegészítő csökkentő tétel vehető figyelembe.

3. Beruházás kiegészítő csökkentő tétel

A szakképzés gyakorlati képzés feltételeinek megteremtéséhez további segítséget nyújt a 280/2011. (XII.20.) Korm. rendelet 5/A.§ (2) bekezdése által alkalmazható beruházás kiegészítő csökkentő tétel. A beruházás kiegészítő csökkentő tétel kizárólag az éves elszámolásnál vehető figyelembe.

A hozzájárulásra kötelezett, aki a szakképző iskola tanulójával kötött tanulószerződés alapján folytatott gyakorlati képzés szervezésével teljesíti hozzájárulási kötelezettségét, a tanulók után igénybe vehető alapcsökkentő tétel mellett az oktatás célját szolgáló beruházáshoz is jelentős támogatást vehet igénybe az alap terhére a beruházás évében. A beruházás csökkentő tétel nagyságrendje függ az alapnormatíva nagyságától és a tanulószerződéses tanulók létszámának átlagától.         

Tanulók létszám átlaga Beruházás csökkentő tétel mértéke/év
1-10 főig létszám*453 000*0,38  maximum 15 MFt/év
11-50 főig létszám*453 000*0,18  maximum 15 MFt/év
50 fő felett létszám*453 000*0,09  maximum 15 MFt/év
 

Saldo-tipp

A szakképzési hozzájárulás további változásairól tájékozódhat

2016. február 16-i szakmai előadásunkon

Részletek és jelentkezés a saldokurzus.hu oldalon!

(06-1-)237-9817-es telefonszámon!

 

Ne maradjon le a változásokról!
Íratkozzon fel hírlevelünkre!