Utólag igénybe vehető a látvány-csapatsport támogatás adókedvezménye
Cikk, Hír

Utólag igénybe vehető a látvány-csapatsport támogatás adókedvezménye

2016-02-09
Igazolási kérelem mellett, utólag igénybe vehető a határidőre be nem nyújtott SPORTBEJ miatt elveszített Tao. kedvezmény

A Tao. tv. 29/A § 2016. január 1-től hatályos (17) bekezdése értelmében a 2015. évi társasági adóbevallás benyújtásáig nyitva álló határidőig (fő szabály szerint 2016. május 31-ig) a NAV-hoz benyújtott kérelem alapján  mentesül a 8 napos határidő elmulasztása miatti jogkövetkezménytől, azaz az adóbevallás benyújtása előtt pótolhatja a SPORTBEJ-t és igénybe veheti a látvány-csapatsport támogatás utáni adókedvezményt.

Ez a rendelkezés azt jelenti, hogy ha az adózó 2013., 2014. vagy a 2015. adóévben adott látvány-csapasport támogatással kapcsolatban 8 napon belül elmulasztotta benyújtani a SPORTBEJ nyomtatványt és emiatt nem vehetett igénybe 2013. vagy 2014. adóévben, illetve fő szabály szerint nem vehetne igénybe adókedvezményt 2015. adóévi társasági adójából, akkor 2016. május 31-ig kérelemmel fordulhat az adóhatósághoz annak érdekében, hogy az adókedvezmény érvényesítésére utólag mégis jogosulttá váljon. Az erre irányuló kérelmet az illetékes megyei adó- és vámhatósághoz kell benyújtani. Az adóhatóság helyt adó határozata alapján az adózó érvényesítheti az adókedvezményt, akár a korábbi adóévek társasági adóbevallásainak önellenőrzése útján is.  Amennyiben a 2013-as, 2014-es adóév a társasági adó vonatkozásában ellenőrzéssel lezárt időszaknak minősül, úgy az adókedvezmény igénybevétele céljából ismételt ellenőrzés kezdeményezhető.

Tehát ha a 2013-ban benyújtani elmulasztott SPORTBEJ miatt nem tudtak adókedvezményt érvényesíteni, akkor a 2015. évi társasági adóbevallásuk benyújtása előtt kérelmezhetik az adókedvezmény utólagos igénybevételét. Ha ezt az illetékes adóhatóság jóváhagyja akkor vagy a 2013. vagy a 2014. adóévi adóbevallásuk önellenőrzésével érvényesíthetik ezt a kedvezményt, vagy  2015. adóévi adókedvezményként vehetik igénybe a 2013. évben adott látvány-csapatsport támogatás összegét. Természetesen az egy-egy adóévben ilyen jogcímen igénybe vehető adókedvezményre vonatkozó 70 %-os szabály figyelembe vételével. (Az adóévi számított társasági adó összegének max. 70 %-áig érvényesíthető ez a kedvezmény, egyéb ezen korlát alá tartozó adókedvezményekkel együtt.)

Továbbá felhívjuk figyelmüket arra, hogy a  2015. évi CXCI. törvény 27-29. §-ai értelmében a  2016. január 1. után benyújtott  új sportfejlesztési programok adókedvezmény igénybevételére jogosító, látvány-csapatsport támogatás keretében nyújtott támogatás esetében a támogatás és a kiegészítő sportfejlesztési támogatás átutalásának a SPORTBEJ nyomtatványon történő bejelentésének határideje az eddig 8 napról 30 napra hosszabbodik meg (Tao. tv. 22/C. § (3d) bekezdés) és a bejelentési határidő  elmulasztása  nem tekinthető jogvesztőnek. Ez utóbbi módosítás azt eredményezi, hogy a határidő elmulasztása esetén igazolási kérelmet lehet előterjeszteni. Az igazolási kérelmet a mulasztásról való tudomásszerzést vagy az akadály megszűnését követő 8 napon belül, de legkésőbb az elmulasztott határidő utolsó napjától számított 6 hónapon belül lehet előterjeszteni. Az előterjesztés benyújtásával egyidejűleg  be kell nyújtani az elmulasztott SPORTBEJ nyomtatványt is.

 

Saldo-tipp

Szeretne hiteles forrásból értesülni az aktuális adózási információkról?

Szeretné szakmai ismereteit naprakészen tartani?

Figyelje híreinket, keressen a tagi tartalmak között!

Ön még nem Saldo-tag?

Kösse meg átalánydíjas szerződését most!

(06-1-)237-9817-es telefonszámon!

 

Ne maradjon le a változásokról!
Íratkozzon fel hírlevelünkre!