Közhatalmi szerv áfa alanyisága
Cikk, Hír

Közhatalmi szerv áfa alanyisága

2011-07-30
A közhatalmi tevékenység 2008. évtől is az áfa hatályán kívül van, a mellette megszerzett adóköteles bevételek azonban az első forinttól áfásak, hacsak nem választott alanyi adómentességet a közhatalmi szerv.

Azokat a szolgáltatásokat, amelyek nem tekinthetők közhatalminak, akkor sem ha közhatalmi szerv végzi az Áfa tv. 2. sz. mellékletben találjuk. Ezek a

– telekommunikációs szolgáltatások, telefon,
– víz, gáz, villamos energia, hőellátás továbbszámlázás, rezsi,
– termékfuvarozás,
– vízi és légi kikötői szolgáltatások,
– személyszállítás,
– értékesítési célra előállított új termék értékesítése,
– kereskedelmi jellegű kiadások,
– raktározás,
– a munkahelyi és egyéb vendéglátás.

Ez nem tételes felsorolás. Ide tartozik valamennyi olyan szolgáltatás, amelyeket a költségvetési szervek az alapfeladat ellátásán túl a szabad kapacitás kihasználása érdekében, kiegészítő, kisegítő jelleggel, vagy vállalkozási tevékenységként végezhetnek. Ezenkívül a tulajdon kisajátítása sem közhatalmi tevékenység, ha a tulajdon kisajátítása termékértékesítést eredményez. Ezt a szabályt először a 2008. 01. 01. után indult eljárásokra kell alkalmazni.

#PUBLICEND#

A gyakorlatban nagyon ritkán fordul elő, hogy egy közhatalmi szerv, a közhatalmi tevékenységén kívül semmi más szolgáltatást, értékesítést nem végez. Ha közhatalmi tevékenység mellett, pl. közmű költségeket számláznak tovább, vagy telefon díjakat számláznak ki a dolgozóknak, vagy bérbe adnak, akkor már nem áll fenn az a helyzet, hogy közhatalmi szervként áfa hatályán kívül vannak. Ebből következően 2008. január 1-jétől bejelentkezési kötelezettség is keletkezett. Vagy az általános szabályok szerint áfa adóalanynak kellett bejelentkezni, vagy kizárólag tárgyi adómentes tevékenységet végzőként, de ennek feltételei csak akkor állnak fenn, ha kizárólag az Áfa tv. 85., 86., 87. §-ai szerinti tárgyi adómentes tevékenységet végeznek. 2007. december 31-ig benyújtott adatmódosító lappal választhattak volna alanyi adómentességet is, 5 millió Ft bevételig.
A fentiek értelmében az önkormányzatokat az általános szabályok szerint áfa adóalanynak kell tekinteni 2008. január 1-jétől, ami azt is jelenti, hogy ha ettől az időponttól kezdve volt olyan értékesítésük, ami az Áfa tv. hatályos előírásai szerint adóköteles, azt áfásan kellett kiszámlázni és az áfát be kellett vallani és fizetni az adóhatóságnak. A korábbi években helytelenül kibocsátott számlákat helyesbíteni szükséges. Ha a vevőtől az áfa összege utólag nem követelhető, akkor a kiszámlázott összegből kell az áfát visszaszámítással meghatározni. Az elmulasztott adóbevallásokat pótolni kell.

Alanyi adómentesség év közben nem választható. 2011. december 31-ig benyújtott adatlapon választható 2012. évre az alanyi adómentesség, akkor ha a szolgáltatásokból, termékértékesítésekből származó bevétel éves göngyölített összege sem a megelőző évben, sem a tárgyévben várhatóan nem haladja meg az 5 millió Ft-ot.

2011. júliusi állapot szerint.

 

 

Ne maradjon le a változásokról!
Íratkozzon fel hírlevelünkre!