Új dokumentációs kötelezettség a nemzetközi együttműködés jegyében
Cikk, Hír

Új dokumentációs kötelezettség a nemzetközi együttműködés jegyében

2017-04-03
Az irányelv előírja a multinacionális vállalatcsoportoknak a cégcsoport szintű és helyi szintű transzferár-nyilvántartást és az országonkénti jelentést.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 2013 júliusában tette közzé az adóalap-erózióval és a nyereségátcsoportosítással kapcsolatos cselekvési tervét (BEPS cselekvési terv), amely egy nagyszabású kezdeményezés a meglévő nemzetközi adózási szabályok módosítására. Az OECD-csomagot a G20-ak vezetői 2015 októberében hagyták jóvá. A BEPS cselekvési terv 13. pontjának eredményeképpen több standard született a multinacionális vállalatcsoportok által teljesítendő adatszolgáltatásról, amelyek a cégcsoport szintű és helyi szintű transzferár-nyilvántartásra és az országonkénti jelentésre (CbCR – Country-by-Country Report) is kiterjednek.

A 2016/881/EU irányelv alapján a multinacionális vállalatcsoportoknak minden évben CbC-jelentést kell benyújtaniuk, amelyben meg kell adniuk a kapcsolt és a nem kapcsolt féltől származó bevétel összegét, az adózás előtti eredményt, valamint a megfizetett és a fizetendő nyereségadót minden egyes olyan adójogrendszer (állam, illetve terület) tekintetében, amelyben üzleti tevékenységet folytatnak. Ugyancsak adatot kell szolgáltatniuk a foglalkoztatotti létszámukról, jegyzett tőkéjükről, felhalmozott nyereségükről és tárgyi eszközeikről minden egyes adójogrendszer (állam, illetve terület) vonatkozásában. Végül a multinacionális vállalatcsoportoknak fel kell tüntetniük a csoporthoz tartozó minden olyan gazdálkodó egységet, amely az adott adójogrendszerben (államban, illetve területen) üzleti tevékenységet folytat, valamint minden egyes gazdálkodó egység üzleti tevékenységét.

Az adatszolgáltatási kötelezettség alól kizárólag az a multinacionális vállalatcsoport mentesül, amelynek az adatszolgáltatási pénzügyi évet megelőző pénzügyi évre vonatkozó összevont (éves) konszolidált beszámolójában szereplő összevont (konszolidált) bevétele nem éri el a 750 millió eurót vagy a 750 millió euróval a Magyar Nemzeti Bank által közzétett 2015. január havi átlagos devizaárfolyam alapján számított megközelítően egyező forintösszeget.

Az adatszolgáltatási, bejelentési, változásbejelentési kötelezettség elmulasztása, késedelmes, hibás, valótlan tartalmú vagy hiányos teljesítése esetén az állami adóhatóság a bejelentésre, adatszolgáltatásra kötelezettet 20 millió forintig terjedő mulasztási bírsággal sújthatja.

 

Saldo-tipp

Az Ön vállalata kapcsolt vállalkozásnak minősül?

Nem készítette még el a transzferár-nyilvántartását?

Mi segítünk!

Kérje ajánlatunkat transzferár-nyilvántartás készítésére!

 

Ne maradjon le a változásokról!
Íratkozzon fel hírlevelünkre!