Minimum járulékalap kiszámítása
Cikk, Hír

Minimum járulékalap kiszámítása

2020-09-28
A munkáltatóknak most először kell gondoskodni a járulékkülönbözet megfizetéséről

A társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény 27. § (2) bekezdésében foglaltak szerint, a részmunkaidőben foglalkoztatott munkavállalók esetében bevezetésre került egy minimum havi járulékalap, a minimálbér 30 százaléka (2020-ban 48.300 forint), mely után meg kell fizetni a 18,5 százalék társadalombiztosítási járulékot. Abban az esetben, ha a dolgozó munkabére nem éri el ezt a járulékfizetési alsó határt, a „hiányt” a munkáltató kötelezettsége pótolni.  A munkáltatóknak első alkalommal az október 12-éig benyújtandó 2008-as bevallásban kell a járulékkülönbözet teljesítéséről gondoskodni.

Mire érdemes figyelni?

A járulékfizetési alsó határ meghatározása során figyelmen kívül kell hagyni azokat a naptári napokat, melyekben a biztosítási kötelezettség nem állt fenn (ideértve azokat, melyeken a munkaviszony még nem, vagy már nem állt fenn, illetve ideértve a biztosítási jogviszony szünetelését is), valamint azokat melyeken a biztosított táppénzben, baleseti táppénzben részesült, vagy tizenkét évesnél fiatalabb beteg gyermek ápolása címén fizetési nélküli szabadságot vett igénybe. Ezekben az esetekben a járulékfizetési alsó határ kiszámításánál egy-egy naptári napra a járulékalap harmincad részét kell alapul venni.

Mindezeken kívül egy mentesítő szabályra is tekintettel kell lenni, miszerint a járulékfizetési alsó határra vonatkozó rendelkezést nem kell alkalmazni a munkaviszonyban álló és gyermekgondozási díjban, gyermekek otthongondozási díjában, örökbefogadói díjban, gyermeknevelést segítő ellátásban, gyermeknevelési támogatásban, ápolási díjban részesülők, továbbá a nappali tagozaton tanulók és hallgatók esetében.

Fontos, hogy bár utóbbi felsorolás nem tartalmazza nevesítetten a csecsemőgondozási díjat – annak folyósítása alatt ugyanis a munkavállaló nem végezhet munkát –, ettől függetlenül álláspontunk szerint, fennálló munkaviszonya és folyamatos biztosítotti jogviszonya ellenére sem kell rá ezen időszakban a járulékfizetési alsó határ utáni járulékfizetést alkalmaznia a foglalkoztatónak.

Ne maradjon le a változásokról!
Íratkozzon fel hírlevelünkre!