Elektronikus fizetés biztosítása
Cikk, Hír

Elektronikus fizetés biztosítása

2020-12-14
Kötelező-e elektronikus fizetési lehetőséget biztosítani, ha minden vevőnek számlát állít ki a kereskedelmi tevékenységet folytató vállalkozás?

A Ker tv. 5/F. § 2021. évtől hatályos rendelkezése szerint a 48/2013. (XI. 15.) NGM rendelet (továbbiakban rendelet) 1. §-a szerinti kereskedő köteles biztosítani a fogyasztó számára az elektronikus fizetés lehetőségét és annak folyamatos rendelkezésre állását.

E rendelkezés alkalmazásának kettős feltétele van.

Az elektronikus fizetési lehetőséget azoknak az adóalanyoknak kell biztosítaniuk, akik pénztárgép használatra kötelezettek és a Ker tv. szerint kereskedőnek minősül. A pénztárgép használatra kötelezetti kört a Rendelet 1 számú melléklete tartalmazza, míg a kereskedő fogalmát a Ker tv. 2. § tartalmazza.

E két jogszabály együttes olvasata alapján véleményünk szerint az alábbi pénztárgép használatra kötelezett kereskedőknek kell elektronikus fizetési lehetőséget biztosítaniuk a vevőik részére:

1. a 45.32 szerinti gépjárműalkatrész-kiskereskedelmi tevékenységet folytató adóalanyok,
2. a 45.40 szerinti motorkerékpár, -alkatrész kereskedelmi, javítási tevékenységet folytató adóalanyok,
3. 46.2 - 46.7 szerinti nagykereskedelmi tevékenységet folytató adóalanyok, üzletek, a kiskereskedelmi értékesítésük tekintetében,
4. a 47.1 - 47.7 és 47.91 szerinti kiskereskedelmi tevékenységet folytató adóalanyok,
5. a csomagküldő kereskedő nyílt árusítást végző üzlete, bemutatóterme,
6. az 56.1 és 56.3 szerinti vendéglátási (kivéve a mozgó szolgáltatásnyújtási) tevékenységet folytató adóalanyok,
7. a 77.1 - 77.2 és 77.33 szerinti kölcsönzési tevékenységet folytató adóalanyok.

Gyakran kérdésként merül fel, hogy azon pénztárgép használatra kötelezett adóalanyok, akik pénztárgép használata helyett minden vevőnek számlát állítanak ki, azok kötelezettek-e elektronikus fizetési lehetőséget biztosítani.

A Ker tv. nem az értékesítés bizonylatolási formájához köti az elektronikus fizetés kötelező rendelkezésre állását, hanem azon kereskedőknek kell biztosítani az elektronikus fizetés lehetőségét, akik pénztárgép használatára kötelezettek

Amennyiben az értékesítő a Rendelet 1. számú mellékletében felsorolt tevékenységet végez, akkor az értékesítésről kiállított bizonylat formájától függetlenül a vevők részére 2021. évtől köteles elektronikus fizetési lehetőséget biztosítani.

Ne maradjon le a változásokról!
Íratkozzon fel hírlevelünkre!