Ekho alkalmazása megbízási jogviszonyban
Cikk, Hír

Ekho alkalmazása megbízási jogviszonyban

2021-04-12
Meg kell-e emelni az általános közterhek alapját a 10 százalék költséghányaddal?

Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló 2005. évi CXX. törvény (a továbbiakban: Ekho tv.) 3. § (1) bekezdése szerint ekhoval teljesíthető a közterhek megfizetése, ha a magánszemély az adóévben bármely tevékenységgel összefüggésben megbízási szerződés alapján a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) szerint egyéni vállalkozónak nem minősülő magánszemélyként olyan jövedelmet szerez, amely után a közteherviselési kötelezettségek teljesítése az általános szabályok szerint történik.

A közterhek általános szabályok szerinti fizetése azt jelenti, hogy az adott jövedelem adójának és járulékainak megfizetése az Szja tv., valamint a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény, illetve a szociális hozzájárulási adóra és a szakképzési hozzájárulásra vonatkozó törvényi rendelkezések szerint történik.

Megbízási jogviszony esetében a minimálbér utáni közteherfizetés nem induló feltétele az ekho alkalmazásának, csupán az ekhoval adóztatható bevétel nagyságára hat ki.

Az Ekho tv. 3. § (4) bekezdése értelmében, ha a magánszemély általános szabályok szerint adózó jövedelme az adóévben eléri az év első napján érvényes havi minimálbér 12-szeresét (mely 2021. évben is 161 000 forint*12=1 932 000 forint), akkor 60 millió (vagy adott esetben 500 vagy 250 millió) forint bevételre alkalmazható az ekho.

Amennyiben az általános szabályok szerint adózó jövedelem az éves minimálbért nem éri el, akkor az értékhatár az évi 60 millió (vagy adott esetben 500 vagy 250 millió) forintnak olyan hányada, amilyen arányt az általános szabályok szerinti közterheket viselő jövedelem az éves minimálbérhez viszonyítva képvisel.

Tehát, amennyiben az ekhozandó bevétel az évben várhatóan eléri valamelyik említett értékhatárt, akkor legalább 2 146 667 forint bevételre (havi 178 889 forint) az ekho nem alkalmazható, vagyis ebből a 10 százalék költséghányad levonásával megállapított, a minimálbér 12-szeresének megfelelő jövedelemből (161 000 forint*12=1 932 000 forint) a kifizetőnek le kell vonni az adóelőleget és a tb járulékot, illetve meg kell utána fizetnie a szochót és a szakképzési hozzájárulást. 

Ne maradjon le a változásokról!
Íratkozzon fel hírlevelünkre!