2018-tól megszűnik az ingatlan bérbeadást terhelő 14%-os eho
Cikk, Hír

2018-tól megszűnik az ingatlan bérbeadást terhelő 14%-os eho

2017-05-08
A 2018-as adócsomag tervezet szerint jövőre a hosszú távú ingatlan bérbeadásból származó egymillió forintot meghaladó jövedelem után csak szja-t kell fizetni.

A jelenleg hatályos jogszabályi rendelkezések alapján, amennyiben az ingatlan bérbeadási tevékenységből származó jövedelem eléri az 1 millió forintot, 14%-os egészségügyi hozzájárulás-fizetési kötelezettség is keletkezik a jövedelem után. Abban az esetben lehet mentesülni a százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás megfizetése alól, ha a magánszemély által megfizetett egészségbiztosítási járulék és egyéb 14%-os egészségügyi hozzájárulást terhelő jövedelme utáni egészségügyi hozzájárulás együttes összege eléri a hozzájárulás-fizetési felső határt, vagyis a 450 000 forintot.

Kedvező szabályt tartalmaz a múlt héten megjelent a T/15428. számú törvényjavaslat, miszerint 2018. január 1-jétől eltörlik a magánszemélyt terhelő ingatlan bérbeadásából származó jövedelem utáni  egészségügyi hozzájárulást. Átmeneti rendelkezés hiányában a 2018. január 1-jén vagy azt követően szerzett jövedelmekre vonatkozik majd az új szabály, függetlenül attól, hogy mely időszakra vonatkozik az adott jövedelem. Tehát abban az esetben, ha a 2017. decemberre vonatkozó bérleti díjat a bérlő 2018. január 15-én fizeti ki a bérbeadó részére, a jövedelem megszerzésének időpontja 2018. január 1-jét követő időpont, így ez után a jövedelem után a törvényjavaslat szerint nem keletkezik 14%-os egészségügyi hozzájárulás-fizetési kötelezettség.

Saldo-tipp

Adózási, számviteli kérdésre keresi a választ?

Szakértőink készséggel állnak rendelkezésére.

Ön még nem Saldo-tag?

Kösse meg átalánydíjas szerződését most!

 

 

Ne maradjon le a változásokról!
Íratkozzon fel hírlevelünkre!