Számlánkénti adatszolgáltatás 2018. július 1-től ( I.)
Cikk, Hír

Számlánkénti adatszolgáltatás 2018. július 1-től ( I.)

2017-12-11
2018. július 1-től az áfa bevallásban megmarad-e a számlákra vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettség?

2018. július 1-től jelentősen megváltozik mind a kibocsátott, mind pedig a befogadott számlákra vonatkozóan az adózók adatszolgáltatási kötelezettsége. Az adatszolgáltatási kötelezettség adóértékhatára 1.000.000 Ft-ról 100.000 Ft-ra csökken.

A kibocsátott számlák esetén az Áfa bevallásban történő tételes adatszolgáltatási kötelezettséget felváltja az online adatszolgáltatás. Amennyiben a számla kiállítása számlázó programmal történik, úgy az adatszolgáltatást a program az interneten keresztül továbbítja az adóhatóságnak.

Ha számlatömbből történik a számla kiállítása, akkor a számla kibocsátójának az adóhatóság által meghatározott internetes felületén kell manuálisan rögzítenie a számla adatait. Amennyiben a számla adótartalma az 500.000 Ft-ot eléri vagy meghaladja, akkor a számlakibocsátójának 1 napon belül, míg 100.000 Ft áfaösszeget elérő számla esetében 5 naptári napon belül kell az adóhatóságnak adatot szolgáltatnia az Áfa tv. 169. § szerinti adattartalommal.

A befogadott számlák tekintetében az adatszolgáltatás formája változatlan. Az érintett adóalanyoknak változatlanul az Áfa bevallásban kell teljesíteniük az adatszolgáltatási kötelezettségüket. A számla befogadójának továbbra is

  • számlánként kell adatot szolgáltatnia a 100.000 Ft-ot elérő áfatartalommal befogadott számlák esetében, illetve abban az esetben is, ha
  • egy partnertől befogadott számlák összevont áfaösszege eléri a 100.000 Ft-ot

feltéve, ha a számla befogadója a számlákkal kapcsolatban adólevonási jogot gyakorol.

Saldo-tipp

Szeretne választ kapni adózási és számviteli kérdéseire?

Legyen Ön is Saldo-tag!

Részletes információkért kattintson ide!

 

Ne maradjon le a változásokról!
Íratkozzon fel hírlevelünkre!