ÚJ KIVA választási értékhatár: egymilliárd forint
Cikk, Hír

ÚJ KIVA választási értékhatár: egymilliárd forint

2018-12-04
Egymilliárd forintra nőtt a kisvállalati (kiva) adóalanyiság választás bevételi értékhatára

2018. december 1-től megduplázódott, ötszázmillió forintról egymilliárd forintra nőtt a kisvállalati (kiva) adóalanyiság választására vonatkozó bevételi értékhatár, és az adóalanyiság választásra jogosító mérlegfőösszegre vonatkozó 500 millió forint is egy milliárd forintra emelkedett.

Az új rendelkezés szerint az adóévre abban az esetben választható a kisvállalati (kiva) adóalanyiság, ha az adóévet megelőző adóévben elszámolandó bevétel várhatóan nem haladja meg az 1 milliárd forintot, 12 hónapnál rövidebb adóév esetén az 1 milliárd forint időarányos részét, illetve az adóévet megelőző adóévéről készítendő beszámolójában a mérlegfőösszeg várhatóan nem haladja meg az 1 milliárd forintot.

Nem változott a belépésre -, egyéb feltételekre vonatkozó előírás, mely szerint az átlagos statisztikai állományi létszám az adóévet megelőző adóévben várhatóan nem haladja meg az 50 főt, az adóévet megelőző két naptári évben az adószám törlésének tilalma, és az üzleti év mérlegforduló napja december 31.

2019. január 1-től a kisvállalati (kiva) adó alanyiság megszűnését eredményező értékhatár is megemelkedett, egymilliárd forintról hárommilliárd forintra nőtt az adóalanyiság év közbeni elvesztését jelentő bevételi értékhatár.

Ne maradjon le a változásokról!
Íratkozzon fel hírlevelünkre!