TANÁCSADÓ IGAZGATÓSÁG

2015. 43. hét

JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK 42. HÉT

OKT
13

1738/2015. (X. 13.) Korm. Határozat

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal szervezeti átalakításával összefüggő feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos kinevezéséről és feladatairól

Hatálybalépés: 2015.10.14.

Kihirdetésre került: Magyar Közlöny 148. szám

A Kormány határozatában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal átalakításával kapcsolatos feladatok ellátására Tállai Andrást kormánybiztossá nevezte ki.


OKT
13

297/2015.(X.13.) Korm. rendelet

A 2016/2017. tanévre vonatkozó szakmaszerkezeti döntésről és a 2016/2017. tanévben induló képzések tanulmányi ösztöndíjra jogosító szakképesítéseiről

Hatálybalépés: 2015.10.14.

Kihirdetésre került: Magyar Közlöny 149. szám

A rendelet tartalmazza a 2016/2017. tanévben az iskolarendszerű képzésben oktatható, állam által elismert szakképesítéseket megyékre és a fővárosra elosztva.

A melléklet megyénként és a fővárosra elosztva tartalmazza az iskolarendszerű szakképzésben oktatható, OKJ szerinti állam által elismert, költségvetési hozzájárulásra jogosító támogatott és korlátozottan támogatott szakképesítések és a költségvetési forrásból nem támogatott szakképesítések körét.


OKT
14

2015. évi CL törvény

A Magyarország és a Liechtensteini Hercegség között a jövedelem- és a vagyonadók területén a kettős adóztatás elkerüléséről és az adóztatás kijátszásának megakadályozásáról szóló Egyezmény kihirdetéséről

Hatálybalépés: Az Egyezmény hatálybalépésének időpontja a későbbiek során rendeletben kerül kihirdetésre.

Kihirdetésre került: Magyar Közlöny 150. szám

A törvényben kihirdetésre került Magyarország és a Liechtensteini Hercegség között létrejövő jövedelem és vagyonadókra vonatkozó kettős adóztatást elkerülő egyezmény. Ezen egyezmény Magyarország esetében különösen kiterjed a jövedelemadóra, társasági adóra, telekadóra és építményadóra.

ADÓZÁSI ESEMÉNYEK OKTÓBER 21-27.

E rovatban a következő hét nap adózással összefüggő határidői kerülnek összefoglalásra. Az egyes kötelezettségek határidő és a kötelezettség típusa szerint kerülnek csoportosításra.
 
OKT
26

Pénzügyi rendezés

2015. október havi
  • Jövedéki adóelőleg

AKTUÁLIS ADÓZÁSI HÍREK

Áfa - változik az időszakos elszámolású ügyletek teljesítési időpontjának meghatározási módja 2016-tól

2016. január elsejétől minden az Áfa törvény 58. §-a alá tartozó időszakos elszámolású (folyamatos teljesítésű) ügyletre kiterjesztésre kerül az új szabályozás, mely jelentős változást hoz az ilyen ügyletek Áfa teljesítési időpontjának megállapításánál. Összefoglaló cikkünkben példákkla mutatjuk  be a várható változásokat.


Adótörvények változásai 2016.

A parlament honlapján elérhető a T/6636 számú - Az adózás renjéről szóló 2003. évi XCII. törvény és egyes adótörvények módosításáról szóló - törvényjavaslat. Az iromány több mint 70 oldal terjedelemben részletezi az adózással kapcsolatos jogszabályok módosítását és azok indokolását.


Változik a Munka törvénykönyve

A Nemzetgazdasági Minisztérium honlapjáról letölthető a Munka törvénykönyvéről szóló törvény, valamint a munka törvénykönyvéhez kapcsolódó egyéb törvények módosításáról szóló jogszabálytervezet, mely a tervek szerint 2016. január 1-től lép hatályba. A módosítási tervezet csak kisebb jelentősségű változásokat tartalmaz.


Elérhető a magyar-amerikai adóegyezmény (FATCA)

A NAV közzétette honlapján a 2015. szeptember 23-án hatályba lépett megállapodás teljes szövegét magyar és angol nyelven. Az egyezmény meghatározza bizonyos adatok két ország közötti automatikus cseréjét az egymás felé jelentendő számlákkal kapcsolatban.

A HÉT SALDO ESEMÉNYEI

Konzultációs nap költségvetési tagjaink részére

2015. október 22-én - a hónap utolsó előtti csütörtökén - ismét megrendezésre kerül a szokásos havi költségvetési konzultációs nap.

Az új közbeszerzési törvény legfontosabb szabályairól kaphatnak tájékoztatást ehavi konzultációs napunkon, valamint feltehetik ezzel kapcsolatos kérdéseiket előadónknak.

Könyvvezetés és beszámolókészítés 2016

2015. október 26-án megjelenik a Könyvvezetés és beszámolókészítés 2016 című könyv idei átdolgozott kiadása, mely már a 2016. évi változásokat is tartalmazza. A kiadvány kedvezményes áron megrendelhető a Saldo Kiadó internetes áruházában.

PÁLYÁZATFIGYELŐ

Modellprogram a szociális szövetkezetek hálózatosodása érdekében (TÁMOP-5.5.8.)

Támogatás mértéke:   100 %
Támogatás összege:   35-80 MFt

Tanoda programok támogatása (EFOP-3.3.1.)

Támogatás mértéke:   100 %
Támogatás összege:   25-30 MFt


adozasitanacsadas.hu 06-1-237-9820 tana@saldo.hu

Ön ezt a hírlevelet azért kapta, mert hírlevelünk küldéséhez előzetesen hozzájárult, vagy cége Saldo tagsági szerződéssel rendelkezik Az üzenet küldője a SALDO Zrt. (székhely: 1135 Budapest, Mór utca 2-4.). Amennyiben Ön úgy dönt, hogy bármilyen okból kifolyólag nem kíván a továbbiakban ilyen üzeneteket kapni, kérjük [unsubscribe]kattintson ide,[/unsubscribe] vagy küldjön egy e-mailt "Leiratkozás" tárggyal a marketing@saldo.hu címre. Leiratkozási szándékát postai levélben az alábbi címen jelezheti: SALDO Zrt., 1394 Bp. 62. Pf. 397.