TANÁCSADÓ IGAZGATÓSÁG

2015. 39. hét

JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK 38. HÉT

SZEP
14

40/2015. (IX. 14.) MvM rendelet

A minimális építőipari rezsióradíj 2015. évi mértékéről

Hatálybalépés: 2015.09.19.

Kihirdetésre került: Magyar Közlöny 127. szám.

Az építőipari rezsióradíj ajánlott legkisebb mértéke a 2014-es évre meghatározott 2422 Ft-ról 2490 Ft/óra összegre emelkedett. Az új össszeget 2015. január 1-től kell alkalmazni. Az ajánlásban szereplő összeg fontos szereppel bír a közbeszerzési eljárásokban az ajánlatok értékelése során, az aránytalanul alacsony ellenszolgáltatás vizsgálatában. A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a minimális építőipari rezsióradíj 2014. évi mértékéről szóló 30/2014. (IV. 10.) BM rendelet.


SZEP
14

22/2015. (IX. 14.) IM rendelet

Az egyéni vállalkozói tevékenységhez kapcsolódó rendeletek módosításáról

Hatálybalépés: 2015.09.15.

Kihirdetésre került: Magyar Közlöny 127. szám.

Az IM rendelet több egyéni vállalkozói tevékenységhez kapcsolódó rendeletet módosított. A módosítás hatására a tevékenységét kezdő egyéni vállalkozónak nyilatkozni szükséges arról is, hogy az egyéni vállalkozónak egyidejűleg nem áll fenn több egyéni vállalkozói jogviszonya. Továbbá a módosítások néhány pontosítást tartalmaznak az egyéni vállalkozóról szóló nyilvántartással, illetve a vállalkozói igazolvány visszavonásával kapcsolatban.


SZEP
14

NAV közlemény

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közleménye a 2015. október 1-je és október 31-e között alkalmazható üzemanyagárakról

Hatálybalépés: 2015.10.01.

Kihirdetésre került: Hivatalos Értesítő 46. szám.

2015. októberében  az üzemanyagnorma szerinti elszámolásnál alkalmazható üzemanyagárak:

ESZ 95 ólmozatlan motorbenzin: 359,-Ft/l Gázolaj: 351,-Ft/l
Keverék: 394,-Ft/l LPG autógáz: 224,-Ft/l

SZEP
15

1660/2015. (IX. 15.) Korm. határozat

A többségi állami tulajdonú gazdasági társaságok vezető állású munkavállalói javadalmazási rendszerének megújításáról

Hatálybalépés: 2015.09.16.

Kihirdetésre került: Magyar Közlöny 129. szám.

A többségi állami tulajdonú gazdasági társaságok vezető munkatársainak javadalmazásának új szabályait tartalmazza a határozat. Részletes útmutatást ad az ágazatonkénti maximumokról, valamint meghatározza az egyes kategóriákat és az azok meghatározásához szükséges ismérveket.


ADÓZÁSI ESEMÉNYEK SZEPTEMBER 23-29.

E rovatban a következő hét nap adózással összefüggő határidői kerülnek összefoglalásra. Az egyes kötelezettségek határidő és a kötelezettség típusa szerint kerülnek csoportosításra.
 
SZEP
25

Pénzügyi rendezés

2015. szeptember havi
  • Jövedéki adó előleg

AKTUÁLIS ADÓZÁSI HÍREK

Levonási jog csak a teljes ellenérték megfizetése után

Gyakran okoznak problémát a különleges Áfa szabályokat alkalmazó mezőgazdasági termelőkkel bonyolított ügyletek kapcsán, hogy mikor és milyen feltételekkel lehet levonható adóként figyelembe venni a kompenzációs felár értékét.

A HÉT SALDO ESEMÉNYEI

Ankét Áfa és számvitel témakörében

Utolsó állomásához érkezett őszi ankétsorozatunk, melynek előadásai Budapesten és 6 vidéki helyszínen kerültek megrendezésre.
Az előadásokon a Saldo Zrt. szakértői tájékoztatták Önöket a számvitel aktuális kérdéseiről, valamint az Áfa ellenőrzések gyakorlati tudnivalóiról.

Eheti helyszín: szeptember 22.  Szeged
Az előadások anyaga az ankét részvételre jogosultak számára, bejelentkezés után letölthető az adozasitanacsadas.hu zártkörű tagi felületéről. Hamarosan ugyanitt elérhető lesz a budapesti előadás videoanyaga is, így azok is megnézhetik szakértőink előadását, akik nem tudtak személyesen részt venni az ankéton.

Vállalkozási konzultációs nap - szeptember 24.

Ehavi vállalkozási konzultációs napunkon az ingatlan értékesítéssel és bérbeadással kapcsolatos  legfontosabb Áfa szabályokról tájékozódhatnak, valamint feltehetik kérdéseiket előadónknak. A résztvevők kérdéseiket előre is megküldhetik  a tana@saldo.hu címre.

A héten megjelenő könyveink

Az Áfa jogalkalmazást elősegítő európai bírósági döntések címmel megjelenő kötetben az Európai Bíróság kiemelkedő jelentősséggel bíró  Áfa ügyekben született döntéseinek legfontosabb tartalmi elemeit a szerzők röviden, tömören és közérthető formában foglalták össze. A kötetben a bírósági döntések teljes szövege is olvasható.

A Nyereményjátékok, promóciók adózásáról című könyvben az egyre szélesebb körben alkalmazott vásárlásösztönző célú promóciókhoz, sorsolásos játékokhoz, versenyek és vetélkedőkhöz kapcsolódó jövedelemadó szabályai kerülnek ismertetésre. Egyes játékokhoz az adóhatóság felé történő bejelentési és elszámolási kötelezettség is párosulhat, melyek részletes szabályait szintén megismerhetik kiadványunkból.

A könyveket postai úton juttatjuk el átalánydíjas szerződéssel rendelkező tagjaink részére, valamint kedvezményes áron megvásárolhatók a saldokiado.hu címen található online könyvesboltunkban.

Periodika 2015. évi 5. szám

Megjelent a Periodika című, kizárólag Saldo-tagok körében terjesztett szakmai folyóirat 2015. évi 5. száma, melyet postai úton juttatunk el az arra jogosult átalánydíjas szerződéssel rendelkező ügyfeleinknek. A folyóirat cikkei a jogosultak részére bejelentkezés után elérhetőek az adozasitanacsadas.hu oldalunk tagi felületén, kereshető formában.
Ízelítőként Botka Erika "Fióktelepekkel kapcsolatos számviteli kérdések" című írását olvashatják honlapunkon.

PÁLYÁZATFIGYELŐ

Megismerhetők az Agrár-környezetgazdálkodási programban való részvétel feltételei

A tájékoztató még nem tekinthető pályázati felhívásnak, azonban részletesen megismerhetők a támogatási feltételek.

Felfüggesztésre került a KKV-k termelési kapacitásainak bővítését támogató pályázat

A beérkezett támogatási kérelmek nagy számára és a rendelkezésre álló támogatási keret valószínűsíthető kimerülésére tekintettel a GINOP-1.2.1-15 kódszámú felhívást 2015. szeptember 18-i határnappal felfüggesztésre került. Ezt követően - a felfüggesztés esetleges feloldásáig - nem nyújthatók be pályázatok erre a kiírásra.

adozasitanacsadas.hu 06-1-237-9820 tana@saldo.hu

Ön ezt a hírlevelet azért kapta, mert hírlevelünk küldéséhez előzetesen hozzájárult, vagy cége Saldo tagsági szerződéssel rendelkezik Az üzenet küldője a SALDO Zrt. (székhely: 1135 Budapest, Mór utca 2-4.). Amennyiben Ön úgy dönt, hogy bármilyen okból kifolyólag nem kíván a továbbiakban ilyen üzeneteket kapni, kérjük [unsubscribe]kattintson ide,[/unsubscribe] vagy küldjön egy e-mailt "Leiratkozás" tárggyal a marketing@saldo.hu címre. Leiratkozási szándékát postai levélben az alábbi címen jelezheti: SALDO Zrt., 1394 Bp. 62. Pf. 397.