Heti Hír-Adó
Nézze meg böngészőben
2016. 21. hét

JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK 20. HÉT

MÁJ.
20.
2016. évi XLIV. törvény

A Magyar Könyvvizsgálói Kamaráról, a könyvvizsgálói tevékenységről, valamint a könyvvizsgálói közfelügyeletről szóló 2007. évi LXXV. törvény és egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról

Hatálybalépés: 2016. 05. 21.; 2016. 06. 04.

Kihirdetésre került: Magyar Közlöny 71. szám

A törvénymódosítás a közérdeklődésre számot tartó gazdálkodóknál kötelező könyvvizsgálói rotációt ír elő, a hitelintézetek, biztosítók, befektetési vállalkozások és bizonyos alapkezelők 8 évente kötelesek könyvvizsgálót váltani, míg a többi közérdeklődésre számot tartó gazdálkodó (pl. azok a tőzsdén jegyzett vállalatok, amelyek nem tartoznak az előbbi kategóriák egyikébe sem) 10 évente.

A törvénymódosítás több jogosultságot és végső felelősséget biztosít a Nemzetgazdasági Minisztériumban működő Könyvvizsgálói Közfelügyeleti Hatóságnak a könyvvizsgálók, könyvvizsgáló cégek nyilvántartása, továbbképzése, minőségellenőrzése valamint a könyvvizsgálatra vonatkozó speciális szabályok, az úgynevezett könyvvizsgálati sztenderdek megalkotásának területén. A közfelügyeleti rendszer legfőbb elemét, a minőségellenőrzést érintően is több hatáskört kapott a közfelügyeleti hatóság, hiszen a kamarai minőségellenőrzések másodfokú eljárásait ezentúl a hatóság folytatja le. A törvénymódosításnak köszönhetően Magyarország is tagja lesz az európai szintű közfelügyeleti együttműködésnek.

A legtöbb vállalkozás esetében az új rendszer a 2017. január 1-től induló üzleti évre vonatkozó könyvvizsgálatot érinti majd.

A módosító törvénnyel a számviteli törvénynek a könyvvizsgálói jelentés és a könyvvizsgálói záradékra vonatkozó paragrafusai is módosultak, illetve kiegészültek.

MÁJ.
20.
2016. évi XLIX. törvény

Egyes iskolaszövetkezetekkel összefüggő törvények módosításáról

Hatálybalépés: 2016. 09. 01.

Kihirdetésre került: Magyar Közlöny 71. szám

A törvény módosítja a szövetkezetekről szóló 2006. évi X. törvény iskolaszövetkezetekkel kapcsolatos rendelkezéseit. Az iskolaszövetkezeti jogviszony három fél, az iskolaszövetkezet, a diák és a szolgáltatás fogadójának szerződéses jogviszonya marad továbbra is, kapcsolatukat a hatályba lépést követően már nem a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (továbbiakban: Mt.) szabályozza, hanem a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény, valamint a szövetkezetekről szóló 2006. évi X. törvény.
A diákok szabadságra is jogosulttá válnak, 13 nap munkavégzés után 1 nap szabadság illeti meg őket.
A fiatal munkavállalók foglalkoztatására ezentúl is alkalmazni kell az Mt. ide vonatkozó előírásait.
A jogszabály a szövetkezetekről szóló törvény mellett módosítja a Mt-t , a munkaügyi ellenőrzésről szóló 1996. évi LXXV. törvényt és az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvényt is.
MÁJ.
20.
NAV közlemény

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közleménye a 2016. június 1-je és június 30-a között alkalmazható üzemanyagárakról

Hatálybalépés: 2016. 06. 01.

Kihirdetésre került: Hivatalos Értesítő 21. szám

A norma szerinti üzemanyagköltség-elszámolásnál 2016. június 1-je és június 30-a között alkalmazható üzemanyagárak.

95 ólmozatlan motorbenzin: 338,-Ft/l Gázolaj: 328,-Ft/l
Keverék: 374,-Ft/l LPG autógáz: 198,-Ft/l

AKTUÁLIS ADÓZÁSI HÍREK

Az online pénztárgépek üzemeltetési szabályainak évközi változásai

2016. április 2-től lépett hatályba a 9/2016 (III. 25.) NGM rendelet, mely több ponton módosította a pénztárgépek műszaki követelményeiről, a nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek forgalmazásáról, használatáról és szervizeléséről, valamint a pénztárgéppel rögzített adatok adóhatóság felé történő szolgáltatásáról szóló 48/2013. (XI. 15.) NGM rendeletet.
Bővebben
Ágazati minimálbér emelések 2016. január 1-től Németországban

Németországban az általános minimálbér mellett egyes ágazatokra - kollektív szerződések alapján - külön minimálbér vonatkozik. Idén január elsejétől több szakmában is megemelték a kötelező legkisebb bér összegét.
Bővebben
Európai Uniós kiküldetési irányelv reform
A kiküldetésben dolgozó munkavállalók bérének és juttatásainak a kiküldetés helye szerinti egységesítésére tett javaslatot az Európai Bizottság. A nyugati tagállamok többsége támogatja, míg a keleti tagállamok jellemzően elutasítják a javaslatot.
Bővebben

SALDO ESEMÉNYEK

Május 26. - konzultációs nap vállalkozási tagjaink részére

Május 26-án kerül megrendezésre havi konzultációs napunk vállalkozási Saldo tagok részére.
E havi rendezvényünkön a 2016. május 1-től életbe lépett Uniós Vámkódexről és végrehajtási rendeleteiről, valamint ennek kapcsán a hazai általános vámjogról tájékozódhatnak.
Bővebben
Kétnapos IFRS szakmai kurzus májusban

A 2016. május 26-án és május 27-én megrendezésre kerülő képzés célja, hogy a résztvevők megismerjék az IFRS szerinti beszámolót és átfogó képet kapjanak a nemzetközi számvitelről.
Bővebben
Előadás - Költségvetési szerveket érintő gyakorlati áfa kérdések

Nagyné Véber Györgyi - a költségvetési szerveket érintő speciális áfa szabályok ismert szakértője tart előadást a Saldo Zrt. szervezésében.
Saldo-tagok kedvezményes áron vehetnek részt a rendezvényen.
Bővebben
Megjelent a Periodika 2016. évi 4. száma

Saldo tagok körében terjesztett szakmai folyóiratunk aktuális lapszámának cikkei már elérhetők az adozasitanacsadas.hu zárt körű tagi felületén. A kiadvány az arra jogosult tagok részére ezen a héten kerül postázásra.
Ízelítő az aktuális számból:
Fekete Antal: Az új vámjog május 1-jétől
Bővebben
Megjelent az Adó- és Vámértesítő 2016. évi 5. száma

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal hivatalos kiadványa az arra jogosultak részére ezen a héten kerül postázásra.

PÁLYÁZATFIGYELŐ

Támogatás mértéke:
10-35 %
Támogatás összege:
minimum 5 MFt,
maximum 24 MFt

Támogatás mértéke:
100%
Támogatás összege:
minimum: 50 MFt
maximum: 250 MFt
Támogatás mértéke:
100%

ADÓZÁSI ESEMÉNYEK

MÁJUS 25-31.

E rovatban a következő hét nap adózással összefüggő határidői kerülnek összefoglalásra. Az egyes időpontokhoz kapcsolódó teendők listáját a dátum melletti linkre kattintva tekinthetik meg honlapunkon.

MÁJ.
25.
Bevallási, adatszolgáltatási kötelezettségek és pénzügyi rendezés
MÁJ.
31.
Bevallási, adatszolgáltatási kötelezettségek és pénzügyi rendezés
Ön ezt a hírlevelet azért kapta, mert hírlevelünk küldéséhez előzetesen hozzájárult, vagy cége Saldo tagsági szerződéssel rendelkezik Az üzenet küldője a SALDO Zrt. (székhely: 1135 Budapest, Mór utca 2-4.). Amennyiben Ön úgy dönt, hogy bármilyen okból kifolyólag nem kíván a továbbiakban ilyen üzeneteket kapni, kérjük kattintson ide, vagy küldjön egy e-mailt "Leiratkozás" tárggyal a marketing@saldo.hu címre. Leiratkozási szándékát postai levélben az alábbi címen jelezheti: SALDO Zrt., 1394 Bp. 62. Pf. 397.
A Heti Hír-Adó korábbi kiadásait megtekintheti az archívumban.
Küldje tovább ismerősének!