Heti Hír-Adó
Nézze meg böngészőben
2016. 27. hét

JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK 26. HÉT

JÚN.
30.
Köf.5009/2016/4. számú határozat

A Kúria Önkormányzati Tanácsának határozata

Kihirdetésre került: Magyar Közlöny 95. szám

A Kúria Önkormányzati Tanácsának Köf.5009/2016/4. számú határozata ismételten megerősítette, hogy a telekadó mértékét a helyi önkormányzatoknak a helyi sajátosságok, ezen belül a településen lévő ingatlanok sajátosságainak és az adóalanyok teherviselő képességének a figyelembevételével kell meghatározniuk, a törvényben előírt felső határok figyelembevételével.
A vagyoni típusú helyi adók esetében az adókötelezettség alapját a vagyontárgy és annak értéke jelenti. Ebből következően az adó mértékének meghatározásakor az adókötelezettség akkor minősül arányosnak és tesz eleget az Alaptörvény egyenlőségi és teherbíró képességhez kötöttség követelményének, ha az nem tér el számottevően az adóztatott vagyon értékétől. Az önkormányzatnak értékelnie kell az illetékességi területe alá tartozó telkek rendeltetését, azok földrajzi elhelyezkedését, a településre jellemző forgalmi értékeket általában és a településen belüli forgalmi értékekben jelentkező eltéréseket is. Összefoglalva a Kúria határozatát, akkor törvénysértő a telekadó mértéke, ha az adótárgy értékéhez viszonyítva aránytalan.

AKTUÁLIS ADÓZÁSI HÍREK

Lakás kiadás szabályosan rövidtávra, turisztikai célra

Egyre több magánszemély foglalkozik saját tulajdonú ingatlan szálláshelyként történő bérbeadásával, melynek pontos szabályait csak kevesen ismerik. Megmutatjuk milyen bejelentési kötelezettségek kapcsolódnak ezen tevékenységhez, illetve hogyan kell adózni a megszerzett jövedelem után.
Bővebben
Változtak a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadói tevékenység végzésének feltételei

2016. május 25-én került kihirdetésre a 14/2016. (V. 25.) MvM rendelet, mely a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadói tevékenység végzésének új szabályait határozza meg. A rendelet a korábbi – a szaktanácsadók előzetes regisztrációjára vonatkozó - 46/2015. (XI. 2.) MvM rendeletet váltotta fel.
Bővebben
Emelkedik a minimálbér Németországban 2017-től
Németországban 2015. január 1-jétől vezették be a központilag megállapított, törvényben rögzített és garantált, óránként 8,50 eurós minimálbért. A német Minimálbér Bizottságnak, első alkalommal 2016. június 30-ig volt kötelessége a minimálbér aktuális összegének felülvizsgálatát elvégezni és javaslatot tenni az esetleges, 2017. január 1-jétől hatályos módosításra.
Bővebben

SALDO ESEMÉNYEK

Előadás - A költségvetési szerveknél felmerülő gyakorlati áfa kérdésekről - kétnapos kurzus

A Saldo Zrt. közismert adószakértője - Nagyné Véber Györgyi - tart kétnapos gyakorlatorientált oktatást a költségvetési szférában áfával foglalkozók részére.

Időpont: 2016. július 20-21. 10.00-15.00 óra
Helyszín: Saldo Zrt. székháza - Budapest
Bővebben

PÁLYÁZATFIGYELŐ

Támogatás mértéke:
100 %
Támogatás összege:
A támogatás maximális összege ágazatonként a Felhívás 1.2. bekezdésben szereplő ágazati bontásnak megfelelő összeg.
minimum 20 M Ft
maximum 138 M Ft
Támogatás mértéke:
75 %
Támogatás összege:
minimum és maximum támogatási összeg nem került meghatározásra

ADÓZÁS ESEMÉNYEK

JÚLIUS 6 - 12.

E rovatban a következő hét nap adózással összefüggő határidői kerülnek összefoglalásra. Az egyes időpontokhoz kapcsolódó teendők listáját a dátum melletti linkre kattintva tekinthetik meg honlapunkon.

JÚL.
11.
Bevallási, adatszolgáltatási kötelezettségek és pénzügyi rendezés
JÚL.
12.
Bevallási, adatszolgáltatási kötelezettségek és pénzügyi rendezés
Ön ezt a hírlevelet azért kapta, mert hírlevelünk küldéséhez előzetesen hozzájárult, vagy cége Saldo tagsági szerződéssel rendelkezik Az üzenet küldője a SALDO Zrt. (székhely: 1135 Budapest, Mór utca 2-4.). Amennyiben Ön úgy dönt, hogy bármilyen okból kifolyólag nem kíván a továbbiakban ilyen üzeneteket kapni, kérjük kattintson ide, vagy küldjön egy e-mailt "Leiratkozás" tárggyal a marketing@saldo.hu címre. Leiratkozási szándékát postai levélben az alábbi címen jelezheti: SALDO Zrt., 1394 Bp. 62. Pf. 397.
A Heti Hír-Adó korábbi kiadásait megtekintheti az archívumban.
Küldje tovább ismerősének!