Heti Hír-Adó
Nézze meg böngészőben
2016. 31. hét

JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK 30. HÉT

JÚL.
29.
22/2016. (VII. 28.) MvM rendelet

Az Önálló vállalkozók tevékenységi jegyzéke bevezetéséről és alkalmazásáról szóló 36/2011. (XII. 23.) KIM rendelet módosításáról

Kihirdetésre került: Magyar Közlöny 112.

Hatálybalépés: 2016. 08. 01.

A Magyar Közlöny 2016. évi 112. számában megjelent az önálló vállalkozók tevékenységi jegyzékének 2016. augusztus 1-től hatályos változatát tartalmazó módosító rendelet.
JÚL.
29.
29/2016. (VII. 28.) NFM rendelet

A felszámolási és vagyonfelügyeleti szakirányú szakképzettséggel rendelkező személyek kötelező szakmai továbbképzésének szabályairól

Kihirdetésre került: Magyar Közlöny 112.

Hatálybalépés: 2016. 07. 30.

A rendelet meghatározza a felszámolási és vagyonfelügyeleti szakirányú szakképzettséggel rendelkező személyek továbbképzésével kapcsolatos szabályokat.
JÚL.
29.
Köf.5017/2016/5. számú határozat

A Kúria Önkormányzati Tanácsának határozata

Kihirdetésre került: Magyar Közlöny 113.

A Kúria Önkormányzati Tanácsának Köf.5017/2016/5. számú határozatában döntött, hogy a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (Htv.) 32. § a) pont 1. alpontjával ellentétes, ha a helyi önkormányzat az idegenforgalmi adó mértékét a szálláshely minőségéhez igazítva eltérő mértékben határozza meg, azaz egy településen belül eltérő adómértéket állapít meg a szállodában, panzióban, kempingben, illetve üdülőházban eltöltött vendégéjszakák után. A Kúria döntése kihangsúlyozta, hogy az idegenforgalmi adó alapja a megkezdett vendégéjszakák száma, nem pedig a szálláshely minősége. Ebből következően az idegenforgalmi adó esetében csak egyféle adómérték állapítható meg, a szálláshelyek típusa szerinti megkülönböztetésre és eltérő adómérték alkalmazására a Htv. nem ad lehetőséget.
A döntés elvi tartalma, hogy a megkezdett vendégéjszakákhoz, mint adóalaphoz a Htv. 32. § a) pont 1. alpontja alapján kapcsolódó egységes, tételes adómérték versenysemleges. Semmilyen tekintetben nem tesz különbséget az egymással azonos piacon versenyző és eltérő minőséget képviselő szálláshelyek között.

AKTUÁLIS ADÓZÁSI HÍREK

Adóellenőrzést követő jogorvoslati lehetőségek

Adóellenőrzések során gyakran kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy a NAV revizorai által tett megállapításokkal részben vagy egészben nem értünk egyet, azokat nem fogadjuk el, nem tartjuk jogosnak. Szerencsére a hatóság döntései ellen többlépcsős jogorvoslati lehetőség áll az adózók rendelkezésére.
Bővebben
Kötelező védőital biztosítása a dolgozók részére

A nyári kánikula idején az átlagosnál több helyen merül fel kérdésként, hogy milyen esetben köteles a munkáltató védőitalt biztosítani a dolgozói részére, illetve az ezzel kapcsolatos költségekre milyen adózási szabályok vonatkoznak.
Bővebben
Csökken a bankadó Ausztriában

A 2017. január 1-től jelentősen csökken a pénzügyi ágazat bankadófizetési kötelezettsége Ausztriában.  Az összege pedig a jövőben nem a mérlegfőösszegtől, hanem a nyereségtől függ.
Bővebben

SALDO ESEMÉNYEK

 Okleveles adóellenőrzési szakértő képzés indul augusztus 26-tól

A képzés elvégzését követően a résztvevő képes hazai vagy nemzetközi vállalkozások, vállalatcsoportok egészét érintő nem rutinjellegű üzleti ellenőrzésére, adóhatósági alkalmazottként akár más országok adóellenőreivel együttműködve.

Kezdés: 2016. augusztus 26.
Képzési időpontok: péntekenként 14:30-20:00
Helyszín: Saldo Zrt. székháza - Budapest
Bővebben
Előadás a 2017-től átalakuló Cafetéria rendszerről
  • Hogyan változnak a Cafetéria szabályok jövőre?
  • Milyen juttatásokat adhat a munkáltató a dolgozóinak kedvezményes adózás mellett?
  • Hogyan változik a béren kívüli juttatások köre?
Többek közt ezekre a kérdésekre is választ kaphat Kissné Horváth Mariannától a Saldo Zrt. ismert szakértőjétől 2016. szeptember 19-én.
Bővebben
Könyvajánlat - Lilliné Fecz Ildikó: Államháztartási számvitel a gyakorlatban III. kötet

Lilliné Fecz Ildikó államháztartási számvitellel foglalkozó könyvének III. kötete kedvezményes áron előrendelhető a Saldo kiadó webshopjában. A könyv megjelenése augusztus közepén várható.
Bővebben
adozasitanacsadas.hu     06-1-237-9820     tana@saldo.hu
Ön ezt a hírlevelet azért kapta, mert hírlevelünk küldéséhez előzetesen hozzájárult, vagy cége Saldo tagsági szerződéssel rendelkezik Az üzenet küldője a SALDO Zrt. (székhely: 1135 Budapest, Mór utca 2-4.). Amennyiben Ön úgy dönt, hogy bármilyen okból kifolyólag nem kíván a továbbiakban ilyen üzeneteket kapni, kérjük kattintson ide, vagy küldjön egy e-mailt "Leiratkozás" tárggyal a marketing@saldo.hu címre. Leiratkozási szándékát postai levélben az alábbi címen jelezheti: SALDO Zrt., 1394 Bp. 62. Pf. 397.
A Heti Hír-Adó korábbi kiadásait megtekintheti az archívumban.
Küldje tovább ismerősének!