Heti Hír-Adó
Nézze meg böngészőben
2017. 2. hét

JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK 1. HÉT

JAN.
03.
Köf.5024/2016/5. sz. határozat

Kúria Önkormányzati Tanácsának határozata.


Kihirdetésre került: Magyar Közlöny 1. szám


A határozat utal a Htv. 6. § c) pontjára, amely három kritériumot rendel a telekadó adómértékének meghatározásához, azaz az önkormányzat az adómértékben a helyi sajátosságokat, az adóalanyok teherbíró képességét és az önkormányzat gazdálkodási követelményeit érvényesítheti.

A döntés elvi tartalma, hogy a telekadóról szóló szabályozás során az önkormányzatoknak a törvényben meghatározott elvek alkalmazása körében igazodni kell ahhoz a szemponthoz is, hogy az adómérték az adótárgy telek forgalmi értékéhez képest ne legyen túlzott.
JAN.
03.
Köf.5036/2016/5. sz. határozat

Kúria Önkormányzati Tanácsának határozata.


Kihirdetésre került: Magyar Közlöny 1. szám


Az indítványozó Közigazgatási- és Munkaügyi Bíróság utalt arra, hogy a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (Htv.) preambuluma rögzíti, hogy a helyi közszolgáltatások biztosítása, mint önkormányzati feladat ellátása érdekében nélkülözhetetlen a helyi közösségek áldozatvállalása is. Ez a cél azonban nem vezethet ahhoz, hogy kizárólag egy adózótól követeljen áldozatot az önkormányzat által kialakított telekadórendszer. A bíróság álláspontja szerint az önkormányzati rendeletben megfogalmazott adómérték diszkriminatív, továbbá aránytalan az elérni kívánt céllal, ha a rendelet által megállapított adómérték alkalmazása hat éven belül az adóztatott vagyontárgy értékét meghaladó adófizetési kötelezettséget jelent.
 
A Kúria döntésében kimondta, hogy az önkormányzati rendeletben biztosított rövid időtartamra szóló, határozott idejű telekadó mentesség jogos elvárást teremt az adózók részére a helyi adók rendszerében. A jogbiztonság és a jogszabály alkalmazására történő felkészüléshez szükséges kellő idő sérelmét is jelenti – az adómentesség lejárta előtt egy hónapos felkészülési idővel – adót kivetni az eredetileg adómentes időszakra.

AKTUÁLIS ADÓZÁSI HÍREK

EKAER kockázati biztosíték - Az „alvó” cég is kockázatos?
 

2017. január 1-jétől új kötelezetti kör részére is előírja a biztosítékadási kötelezettséget az EKAER szabályozás.  A módosítás célja a csalárd adózói magatartás visszaszorítása, a cégfelvásárlások megakadályozása.

Bővebben
A pizza elvitelre is 18%-os áfakulcs alá tartozik!

Anomália alakult ki a vendéglátásban a termékek illetve szolgáltatások adózása körében, melyet az okozott, hogy tévesen jelent meg a sajtóban néhány élelmiszer termék esetében a hatályos adókulcs. 
Bővebben
Emelkedett a GYED maximális összege 2017-től
 
2017. január elsejétől változott a GYED összege, valamint a GYED igénylésének szabálya. 
Bővebben

SALDO ESEMÉNYEK

Kérdezzen Lilliné Fecz Ildikótól!
 
2017. január 12-én (csütörtökön), 09.00-12.00 óra között átalánydíjas szerződéssel rendelkező ügyfeleink feltehetik kérdéseiket Lilliné Fecz Ildikó, okleveles könyvvizsgálónak költségvetési számvitel témakörben.
Bővebben
Ankét költségvetési tagjaink részére
 
Önkormányzati költségvetési szerveknek szóló  előadásunk:

2017. január 23. (hétfő), 10.00-14.30

Előadók:
délelőtt - Peresztegi Gergely  - NGM főosztályvezető
délután - Lilliné Fecz Ilidkó - okl. adószakértő

 
Témák:
  • 2017. évi költségvetési támogatások
  • Egyéb szakmai jogszabályok változásai
  • 2017. évi számviteli változások
  • 2016-os zárlati munkálatok        

Központi költségvetési szerveknek szóló előadásunk

2017. január 24. (kedd), 10.00-14.30

Előadó: Lilliné Fecz Ildikó - okl. adószakértő

Témák:
  • 2017. évi költségvetési törvény
  • Áht., Ávr. változások
  • 2016-os zárlati munkálatok
A személyre szóló meghívókat már kiküldtük ügyfeleinknek, melyen keresztül jelentkezhetnek ankétunkra. További tájékoztatást honlapunkon olvashatnak..
 
Bővebben
Képzés - TB és Bérügyintéző kombinált képzés (2017 februári indulással)
 
Szerezzen egy év alatt kettő szakképesítést egy tanfolyamon. A februárban induló kombinált OKj-s képzésünk oktatói: Barabás Miklós, Táborossyné Dr. Morvai Zsuzsanna, Farkasné Gondos Krisztina.
Bővebben
Képzés - Vállalkozási mérlegképes könyvelő (2017 februári indulással)
 
A mérlegképes könyvelő a számvitelről szóló törvény értelmében meghatározott könyvviteli szolgáltatás körébe tartozó feladatok irányítását, vezetését végzi, elkészíti a számviteli beszámolót stb. Továbbtanulási lehetőségei: IFRS mérlegképes könyvelő, Pénzügyi szervezeti mérlegképes könyvelő.
Bővebben

ADÓZÁSI ESEMÉNYEK

JANUÁR 11. - JANUÁR 17.

E rovatban a következő hét nap adózással összefüggő határidői kerülnek összefoglalásra. Az egyes időpontokhoz kapcsolódó teendők listáját a dátum melletti linkre kattintva tekinthetik meg honlapunkon.

JAN.
12.
Bevallási, adatszolgáltatási kötelezettségek és pénzügyi rendezés
JAN.
16.
Bevallási, adatszolgáltatási kötelezettségek és pénzügyi rendezés
adozasitanacsadas.hu     06-1-237-9820     tana@saldo.hu
Ön ezt a hírlevelet azért kapta, mert hírlevelünk küldéséhez előzetesen hozzájárult, vagy cége Saldo tagsági szerződéssel rendelkezik Az üzenet küldője a SALDO Zrt. (székhely: 1135 Budapest, Mór utca 2-4.). Amennyiben Ön úgy dönt, hogy bármilyen okból kifolyólag nem kíván a továbbiakban ilyen üzeneteket kapni, kérjük kattintson ide, vagy küldjön egy e-mailt "Leiratkozás" tárggyal a marketing@saldo.hu címre. Leiratkozási szándékát postai levélben az alábbi címen jelezheti: SALDO Zrt., 1394 Bp. 62. Pf. 397.
A Heti Hír-Adó korábbi kiadásait megtekintheti az archívumban.
Küldje tovább ismerősének!