Heti Hír-Adó
Nézze meg böngészőben
2017. 3. hét

JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK 2. HÉT

JAN.
12.
4/2017. (I. 12.) Korm. rendelet

A munkaerő mobilitásának elősegítése céljából egyes kormányrendeletek, valamint az iskolaszövetkezetek számára fizetendő minimális szolgáltatási díjról szóló 199/2015. (VII. 23.) Korm. rendelet módosításáról.


Kihirdetésre került: Magyar Közlöny 2017. évi 4. szám

Hatályba lépés: 2017. január 13.


1) A rendelet módosította a munkába járással összefüggő terhek csökkentését célzó támogatásokról, valamint a munkaerő toborzás támogatásáról szóló 39/1998. (III. 4.) Korm. rendeletet.

A módosítás alapján lakhatási támogatás nyújtható annak az álláskeresőnek, aki olyan legalább hat hónap időtartamra szóló és legalább heti 20 óra munkaidejű munkaviszonyt létesít, amely esetében az állandó lakóhelye és a munkavégzés helye legalább 60 km-re van egymástól, illetve aki nem rendelkezik lakóingatlannal a munkavégzés helyén, valamint olyan településen, amelynek a munkavégzés helyétől való távolsága nem éri el a 60 km-t. A módosítás előtti szövegben 100 km szerepelt. Az a feltétel a módosítással kikerült a jogszabályból, hogy a munkavégzés helye és az állandó lakóhelye közötti, naponta, tömegközlekedési eszközzel történő oda- és visszautazás ideje az 5 órát meghaladja.

A módosító jogszabály előírja tovább, hogy a lakhatási támogatás folyósítását meg kell szüntetni, ha a támogatásban részesülő személy más jogcímen lakhatási vagy közüzemi támogatásban részesül.

2) A módosítás érintette a munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítésről szóló 39/2010. (II. 26.) Korm. rendeletet.

A módosítás alapján a munkavállaló részére a Korm. rendelet 3. §-a szerinti térítés helyett a személyi jövedelemadóról szóló törvényben meghatározott 15 Ft munkába járás költségtérítése címén meghatározott összeg 60 százaléka akkor jár, ha
- a munkavállaló lakóhelye vagy tartózkodási helye, valamint a munkavégzés helye között nincsen közösségi közlekedés,
- a munkavállaló munkarendje miatt nem vagy csak hosszú várakozással tudja igénybe venni a közösségi közlekedést,
- ha a munkavállaló mozgáskorlátozottsága, illetve a súlyos fogyatékosság minősítésének és felülvizsgálatának, valamint a fogyatékossági támogatás folyósításának szabályairól szóló kormányrendelet szerinti súlyos fogyatékossága miatt nem képes közösségi közlekedési járművet igénybe venni, ideértve azt az esetet is, ha a munkavállaló munkába járását az Mt. 294. § (1) bekezdés b) pontjában felsorolt hozzátartozója biztosítja,
- a munkavállalónak bölcsődei ellátást igénybe vevő vagy tíz év alatti köznevelési intézményben tanuló gyermeke van.

A költségtérítést a 15 Ft és annak 60 százaléka, azaz a 9 Ft közötti összeg különbözetéig a munkáltató mérlegelési jogkörben nyújthatja a fenti feltételeknek megfelelő munkavállaló számára, viszont kötelezően csak a 9 Ft költségtérítést kell adnia.

3) Az iskolaszövetkezetek számára fizetendő minimális szolgáltatási díjról szóló 199/2015. (VII. 23.) Korm. rendelet módosítása.

A módosítás alapján az iskolaszövetkezet számára fizetendő minimális szolgáltatási óradíj összege megegyezik a minimálbér 1,178-szeres összegével.

JAN.
16.
NAV Közlemény

A 2017. január 1-je és január 31-e között alkalmazható üzemanyagárakról.


A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 82. § (2) bekezdése arra kötelezi a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, hogy havonta tegye közzé a tárgyhónapban a fogyasztási norma szerinti üzemanyagköltség-elszámolással kapcsolatosan alkalmazható üzemanyagárat.

Ólmozatlan motorbenzin ESZ - 95 348 Ft/l
Gázolaj 366 Ft/l
Keverék 384 Ft/l
LPG autógáz 201 Ft/l


Ha a személyi jövedelemadó törvény hatálya alá tartozó magánszemély az üzemanyagköltséget a közleményben szereplő árak szerint számolja el, nem szükséges az üzemanyagról számlát beszerezni.

AKTUÁLIS ADÓZÁSI HÍREK

Módosultak a pénzbeli ellátáshoz kapcsolódó szabályok 2017. január 1-től
Változik a baleseti táppénz igénylése, összegének megállapítása, a biztosítási idő, valamint új előírás lép életbe az ellátások késedelmes kifizetésére vonatkozóan.
Bővebben
Fontos bevallási határidő közeleg Nagy-Britanniában

Az Egyesült Királyságban kizárólag a munkabér jellegű jövedelemmel rendelkező adóalanyoknak nem kell bevallást benyújtaniuk, viszont akik önbevallásra kötelezettek, és nem tesznek eleget 2017. január 31-ig adóbevallási és -fizetési kötelezettségüknek, akár 100 font is lehet a bírság.
Bővebben

SALDO ESEMÉNYEK

Konzultációs nap költségvetési Saldo tagoknak

2017. január 19-én kerül megrendezésre szokásos havi konzultációs napunk a Saldo Zrt. költségvetési tagjai részére.

E havi téma: 2017. évi áfa változások
Bővebben
Ankét költségvetési tagjaink részére
Önkormányzati költségvetési szerveknek szóló előadásunk:

2017. január 23. (hétfő), 10.00-14.30

Előadók:
délelőtt - Peresztegi Gergely - NGM főosztályvezető
délután - Lilliné Fecz Ilidkó - okl. adószakértő

Témák:
  • 2017. évi költségvetési támogatások
  • Egyéb szakmai jogszabályok változásai
  • 2017. évi számviteli változások
  • 2016-os zárlati munkálatok

Központi költségvetési szerveknek szóló előadásunk

2017. január 24. (kedd), 10.00-14.30

Előadó: Lilliné Fecz Ildikó - okl. adószakértő

Témák:
  • 2017. évi költségvetési törvény
  • Áht., Ávr. változások
  • 2016-os zárlati munkálatok
A személyre szóló meghívókat már kiküldtük ügyfeleinknek, melyen keresztül jelentkezhetnek ankétunkra. További tájékoztatást honlapunkon olvashatnak.
Bővebben
Képzés - TB és Bérügyintéző kombinált képzés (2017 februári indulással)
Szerezzen egy év alatt kettő szakképesítést egy tanfolyamon. A februárban induló kombinált OKj-s képzésünk oktatói: Barabás Miklós, Táborossyné Dr. Morvai Zsuzsanna, Farkasné Gondos Krisztina.
Bővebben

ADÓZÁSI ESEMÉNYEK

JANUÁR 18. - 24.

E rovatban a következő hét nap adózással összefüggő határidői kerülnek összefoglalásra. Az egyes időpontokhoz kapcsolódó teendők listáját a dátum melletti linkre kattintva tekinthetik meg honlapunkon.

JAN.
20.
Bevallási, adatszolgáltatási kötelezettségek és pénzügyi rendezés
Ön ezt a hírlevelet azért kapta, mert hírlevelünk küldéséhez előzetesen hozzájárult, vagy cége Saldo tagsági szerződéssel rendelkezik Az üzenet küldője a SALDO Zrt. (székhely: 1135 Budapest, Mór utca 2-4.). Amennyiben Ön úgy dönt, hogy bármilyen okból kifolyólag nem kíván a továbbiakban ilyen üzeneteket kapni, kérjük kattintson ide, vagy küldjön egy e-mailt "Leiratkozás" tárggyal a marketing@saldo.hu címre. Leiratkozási szándékát postai levélben az alábbi címen jelezheti: SALDO Zrt., 1394 Bp. 62. Pf. 397.
A Heti Hír-Adó korábbi kiadásait megtekintheti az archívumban.
Küldje tovább ismerősének!