Heti Hír-Adó
Nézze meg böngészőben
2017. 18. hét

JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK 17. HÉT

ÁPR.
27.
97/2017.  (IV. 27.) Korm. rendelet

A lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről szóló 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendeletnek az egyszerű bejelentés 300 négyzetméternél nagyobb lakóingatlan nem kereskedelmi célú építésére történő kiterjesztésével összefüggő módosításáról


Kihirdetésre került: Magyar Közlöny 2017. évi 62. szám

Hatályba lépés: 2017. április 27., 20 óra

 
A lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről szóló 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet 1. § (1) bekezdés c) pontja helyébe a 97/2017. (IV. 27.) Korm. rendeletben (módosító rendelet) foglalt  rendelkezés lép életbe és a bekezdés két további ponttal kiegészül.
 
A módosítás figyelembevételével az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (Étv.) szerinti egyszerű bejelentéshez (a továbbiakban: egyszerű bejelentés) kötött építési tevékenység a módosító rendelet hatálybalépésétől az alábbi tevékenység is:
c) a 300 négyzetméter összes hasznos alapterületet meghaladó új lakóépület építése, amennyiben az építtető természetes személy, az építési tevékenységet saját lakhatásának biztosítása céljából végzi és az így megépült új lakóépület egy lakásnál többet nem tartalmaz,
d) műemlék kivételével meglévő lakóépület 300 négyzetméter összes hasznos alapterületet meghaladó bővítésére irányuló építési tevékenység, amennyiben az építtető természetes személy és az építési tevékenységet saját lakhatásának biztosítása céljából végzi, valamint
e) az a)–d) pont építési munkáihoz szükséges tereprendezés, támfalépítés.
 
Az egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenység bejelentése az elektronikus építési napló készenlétbe helyezésével valósul meg.

A módosító rendelet a továbbiakban részletesen szabályozza a bejelentés formai és tartalmi követelményeit.
ÁPR.
28.
100/2017.  (IV. 28.) Korm. rendelet

Az önkormányzati ASP rendszerről szóló 257/2016. (VIII. 31.) Korm. rendelet módosításáról


Kihirdetésre került: Magyar Közlöny 2017. évi 63. szám

Hatályba lépés: 2017. május 1.


A módosító rendelet az alkalmazásüzemeltetés fogalma kiegészítésre került az alkalmazásokkal kapcsolatos képzési feladatok elvégzésével.
 
A Kincstár tevékenysége a működtetési feladatai közül a szolgáltatásokkal kapcsolatos kommunikációs és képzési feladatok esetében a feladatok koordinálására terjed ki.
 
A rendelet szabályozza, hogy az iratkezelő rendszer – a Kincstár által közzétett formátumban – fogadja a helyi önkormányzatnak az iratkezelő rendszerhez történő csatlakozását megelőző napon használt iratkezelő rendszerében tárolt teljes adatállományt.
 
Kötelezővé válik az önkormányzati települési portál szakrendszer igénybevétele is.
 
A rendelet előírása szerint 2018. január 1-jeig az önkormányzati ASP rendszer valamennyi szakrendszeréhez csatlakoznak a helyi önkormányzatok.

A rendelet meghatározza a kivételeket, ami a megyei önkormányzat (2019. január 1-ig), illetve, ha a helyi önkormányzat nem a Kincstár adatfeldolgozó programrendszert használja.
 
A rendelet előírja, hogy Interfészes csatlakozás esetén a rendelet 3. melléklete szerinti adatok teljes körének automatizált elektronikus átadását legkésőbb 2019. január 1-jeig kell biztosítani.

Ezen végső csatlakozási időpontnál korábbi csatlakozásra a Kincstár és a helyi önkormányzat megállapodása alapján van lehetőség.
 
A rendelet mellékletei tartalmazzák az önkormányzati ASP rendszer szakrendszereinek használatához szükséges felhasználói (önkormányzati) munkaállomásokkal szembeni minimális elvárásokat, az önkormányzati adattárház forrásait és adatköreit, valamint a rendszerhez 2019. január 1-jével csatlakozó önkormányzatok tételes felsorolását.

AKTUÁLIS ADÓZÁSI HÍREK

Követelés engedményezés szja kötelezettsége

Kell-e adót fizetni a magánszemélynek az ingyenes engedményezési szerződéssel kapott követelés után?

Bővebben

Támogatások a duális képzéshez

Támogatás igényelhető a szociális munka és a segítő szakmák terén, valamint a mérnökpedagógia és a szakmai tanári szakok esetében.

Bővebben
Drága lesz a Brexit a brit kisvállalkozásoknak

Az érintett, több mint 35.000 elektronikus kereskedelemben érdekelt angol kis- és középvállalkozás a Brexitet követően éves szinten akár 216.000 euró többletköltséggel számolhat.
Bővebben

SALDO ESEMÉNYEK

Elérhető a múlt heti konzultációs napunk video anyaga

2017. április 27-én került megrendezésre a szokásos havi konzultációs napunk a Saldo Zrt. vállalkozási tagjai részére egy rövid bevezető online előadással.

A személyi jövedelemadó bevallás gyakorlati problémáival kapcsolatos előadás rövidített változatát  utólag is megtekinthetik a bővebben gombra kattintva.
Bővebben
Képzési ajánlataink

Szakképzési hozzájárulás

Budapest, 2017. május 16.
Előadó a Saldo Zrt. munkatársa:
Kissné Horváth Marianna

Reklámadó szabályai 2017.

Budapest, 2017. május 17.
Előadók:
Dr. H. Nagy Dániel (MAZARS Senior adómenedzser) és
Vira Sándor (Saldo Zrt., okl. forgalmi adószakértő)

IFRS16 lízing és IAS12 jövedelemadó szakmai nap

Budapest, 2017. június 8.
Előadó: Bűdy Zoltán (ACCA nemzetközi pénzügyi, számviteli szakember)

Szerezhető kreditpontok (adótanácsadó, adószakértő, okl. adószakértő, mérlegképes könyvelő): 7 kreditpont

Szerezzen fél év alatt két szakképesítést!

Bérügyintéző és társadalombiztosítási ügyintéző kombinált OKJ képzés

Képzés tervezett indulási ideje: 2017. június 10.
Állami támogatással ingyen is megszerezheti oklevelét!
Bővebben

PÁLYÁZATFIGYELŐ

Támogatás mértéke:
100 %
Támogatás összege:

max. 160.000 eurónak megfelelő forint összeg

Támogatás mértéke:
100 %
Támogatás összege:

min. 7,5 M Ft;
max. 250 M Ft

Támogatás mértéke:
100 %
Támogatás összege:

min. 6 M Ft;
max. 60 M Ft

ADÓZÁSI ESEMÉNYEK

MÁJUS 3. - 9.

Ezen a héten nincs adózási tennivaló.

adozasitanacsadas.hu     06-1-237-9820     tana@saldo.hu
Ön ezt a hírlevelet azért kapta, mert hírlevelünk küldéséhez előzetesen hozzájárult, vagy cége Saldo tagsági szerződéssel rendelkezik Az üzenet küldője a SALDO Zrt. (székhely: 1135 Budapest, Mór utca 2-4.). Amennyiben Ön úgy dönt, hogy bármilyen okból kifolyólag nem kíván a továbbiakban ilyen üzeneteket kapni, kérjük kattintson ide, vagy küldjön egy e-mailt "Leiratkozás" tárggyal a marketing@saldo.hu címre. Leiratkozási szándékát postai levélben az alábbi címen jelezheti: SALDO Zrt., 1394 Bp. 62. Pf. 397.
A Heti Hír-Adó korábbi kiadásait megtekintheti az archívumban.
Küldje tovább ismerősének!