Heti Hír-Adó
Nézze meg böngészőben
2017. 38. hét

AKTUÁLIS ADÓZÁSI HÍREK

Civil szervezeteknek fontos határidő a 2017. október 2.
17EGYREG jelű adatlap benyújtása


A benyújtási határidő szeptember 30.
2017. évben e dátum szombatra esik, tehát a határidő 2017. október 2. 
Az adatlap benyújtására nyitva álló, 2017. október 2-i határidő jogvesztő, elmulasztása esetén az adatlapban foglalt regisztrációs kérelem nem vehető figyelembe, a késedelem kimentésére sem igazolási kérelem, sem méltányossági kérelem nem terjeszthető elő.

Bővebben
Fizető vendéglátó tevékenységet folytató magánszemélyek pénztárgép használati kötelezettsége

Kötelező-e a pénztárgép annak a magánszemélynek, aki szálláshely-szolgáltatást végez?
Bővebben
Növekedés, munkahelyteremtés, biztonság és a migráció a 2018. évi uniós költségvetés fókuszában
 
Az Európai Unió Tanácsának az EU jövő évi költségvetés-tervezetére vonatkozó álláspontjának hivatalos elfogadását követően, az Unió észt elnöksége (2017. július 1. és december 31. között) kap megbízást arra, hogy a 2018. évi uniós költségvetésről tárgyalásokat folytasson az Európai Parlamenttel.
Bővebben

JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK 37. HÉT

SZEPT.
11.
26/2017. évi (IX. 11.) NGM rendelet

A könyvvizsgálói közfelügyeleti feladatokkal összefüggő tevékenységek szabályozásáról szóló 28/2013. (VI. 29.) NGM rendelet módosításáról.


Kihirdetésre került: Magyar Közlöny 2017. évi 143. szám

Hatályba lépés:  2017. szeptember 11., a (2) bekezdésében meghatározott kivétellel, továbbá a rendelet 2. §-a, valamint a 4. § a), b), e) és f) pontja 2018. január 1-jén lép hatályba.


A módosító rendelet a könyvvizsgálók ellenőrzésének kérdőíveit szabályozza, a mellékletében meghatározza a kérdőívek formáját, tartalmát és felépítését. 
A rendelet 1. melléklete kérdőív a közérdeklődésre számot tartó gazdálkodók könyvvizsgálatát ellátó, asszisztens nélkül, önállóan dolgozó könyvvizsgálók belső minőségellenőrzési rendszerének ellenőrzéséhez, mivel az ISQC1.14. szerint e társaságoknak meg kell felelniük a nemzetközi minőségellenőrzési standard minden egyes követelményének, kivéve, ha a társaság adott körülményei között a követelmény nem releváns.
A rendelet 2. melléklete kérdőív a közérdeklődésre számot tartó gazdálkodóknál jog szerinti könyvvizsgálatát ellátó könyvvizsgáló cégek belső minőségellenőrzési rendszerének ellenőrzéséhez, mivel az ISQC1. 13. előírja, hogy e társaságoknál a minőségellenőrzési rendszer kialakításáért és fenntartásáért felelős munkatársaknak a nemzetközi minőségellenőrzési standard teljes szövegét ismerniük kell, és vonatkozik rájuk az ISQC1.14. előírása is.
A rendelet melléklete tartalmazza az értékelési módszertant, mely szerint

  • megfelel: a könyvvizsgáló cég politikája és/vagy eljárása az adott témában tökéletesen megfelel a standard szövegének és szellemének,
  • megjegyzéssel megfelel: a könyvvizsgáló cég politikája és/vagy eljárása nem felel meg teljesen a standard szövegének és szellemének, de attól lényegesen nem tér el, és a könyvvizsgáló cég a standardnak való tökéletes megfelelés irányába halad,
  • nem felel meg: a könyvvizsgáló cég politikája és/vagy eljárása nem felel meg a standard szövegének és szellemének és a könyvvizsgáló cég nem halad a standardnak való megfelelés irányába.

A rendelet 3. melléklete kérdőív a kamarai tag könyvvizsgálók egyedi megbízásának könyvvizsgálói közfelügyeleti hatóság által lefolytatott ellenőrzéséhez.

SALDO ESEMÉNYEK

Konzultációs nap költségvetési tagjaink részére 

2017. szeptember 21-én kerül megrendezésre szeptember havi konzultációs napunk a Saldo Zrt. költségvetési tagjai részére.

E havi téma: Megbízási jogviszony a költségvetési szerveknél.
Bővebben
Elérkeztünk őszi ankét-sorozatunk utolsó előadásához számvitel és a számlakorrekció áfa szabályai témakörben

Őszi előadás-sorozatunk 2017. szeptember 5-21. között Budapesten és 6 vidéki helyszínen került megrendezésre. Az előadásokon a Saldo Zrt. szakértői tájékoztatták Önöket a követelésekkel, kötelezettségekkel, valamint a készletekkel kapcsolatos számviteli elszámolásokról, továbbá a számlakorrekció áfa szabályairól.

Utolsó időpont és helyszín:
szeptember 21.: Szeged


Az előadások írásos anyaga tagjaink részére elérhető a www.adozasitanacsadas.hu tagi zártkörű oldalán az ankét anyagok menüpont alatt.

A bővebben gombra kattintva megtekinthetik az előadáson szerezhető kreditpontokat, az előadók nevét és a részvétellel kapcsolatos egyéb információkat.
Bővebben
Héten megjelenő kiadványaink

2017. 38-39. hetében kapják kézhez kiadványra jogosult vállalkozási és költségvetési ügyfeleink (Saldo tagjaink) az alábbi kiadványokat:

Adó- és Vámértesítő 2017/10. számát,
Periodika 2017/5. számát, valamint
Dr. Báthory-Király Kata, Vincze Péter, Vira Sándor: Az Áfa törvény végrehajtási rendelete egységes szerkezetben példákkal és szakértői magyarázatokkal


Kiadványra jogosult költségvetési Saldo tagok:
Nagyné Véber Györgyi: Áfakérdésekről közérthetően

PÁLYÁZATFIGYELŐ

Társadalmi innovációk – Óvodai Esélypontok (EFOP-5.2.3-17)

Támogatás mértéke:

100 %

Támogatás összege:

min. 30 M Ft;
max. 50 M Ft

Társadalmi innovációk – Új módszerek kipróbálása / Pilot (EFOP-5.2.1-17)

Támogatás mértéke:

100 %

Támogatás összege:

min. 50 M Ft;
max. 300 M Ft

ADÓZÁSI ESEMÉNYEK

SZEPTEMBER 20 - 26.

E rovatban a következő hét nap adózással összefüggő határidői kerülnek összefoglalásra. Az egyes időpontokhoz kapcsolódó teendők listáját a dátum melletti linkre kattintva tekinthetik meg honlapunkon.

SZEPT.
20.
Bevallási, adatszolgáltatási kötelezettségek és pénzügyi rendezés
SZEPT.
25.
Bevallási, adatszolgáltatási kötelezettségek és pénzügyi rendezés
adozasitanacsadas.hu     06-1-237-9820     tana@saldo.hu
Ön ezt a hírlevelet azért kapta, mert hírlevelünk küldéséhez előzetesen hozzájárult, vagy cége Saldo tagsági szerződéssel rendelkezik Az üzenet küldője a SALDO Zrt. (székhely: 1135 Budapest, Mór utca 2-4.). Amennyiben Ön úgy dönt, hogy bármilyen okból kifolyólag nem kíván a továbbiakban ilyen üzeneteket kapni, kérjük kattintson ide, vagy küldjön egy e-mailt "Leiratkozás" tárggyal a marketing@saldo.hu címre. Leiratkozási szándékát postai levélben az alábbi címen jelezheti: SALDO Zrt., 1394 Bp. 62. Pf. 397.
A Heti Hír-Adó korábbi kiadásait megtekintheti az archívumban.
Küldje tovább ismerősének!