Heti Hír-Adó
Nézze meg böngészőben
2017. 43. hét

AKTUÁLIS ADÓZÁSI HÍREK

A CbCR bejelentése

Megjelent a CbCR-rel (országonkénti jelentéssel) kapcsolatos bejelentési kötelezettség teljesítésére szolgáló nyomtatvány.

Bővebben

Görögországban is indul a számlalottó


Portugália, Lengyelország, Szlovákia és Málta után, 2017. októberében Görögországban is élesítik az adóelkerülés elleni harc egyik modern eszközét: a számlalottót.
Bővebben

JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK 42. HÉT

OKT.
18.
32/2017. (X. 18.) NGM rendelet

A szokásos piaci ár meghatározásával összefüggő nyilvántartási kötelezettségről.


Kihirdetésre került: Magyar Közlöny 2017. évi 169. szám

Hatályba lépés: 2017. november 17.


A rendelet a Tao. törvény szerint nyilvántartásra kötelezi az adózót, ha kapcsolt vállalkozásaival kötött hatályos szerződése, megállapodása vagy a Tao. törvény 18. § (6) és (7) bekezdése szerinti ügylete alapján az adóévben teljesítés történt. Ezzel kapcsolatban a rendelet meghatározza, hogy az adózókat mikor nem terheli a rendelet szerinti nyilvántartási kötelezettség.
Tartalmazza az alapelveket és az értelmező rendelkezéseket.
Meghatározza az alacsony hozzáadott értékű, csoporton belüli szolgáltatás, azonos jellegű alacsony hozzáadott értékű, csoporton belüli szolgáltatás, az ellenőrzött ügylet, a funkcionális elemzés fogalmát.
Kitér a nyilvántartás tartalmára, a fődokumentumra és a helyi dokumentumra, az alacsony hozzáadott értékű, csoporton belüli szolgáltatások adattartalmára és az ezzel kapcsolatos eljárásokra.
Leírja, hogy az adózó a rendelet szerinti nyilvántartási kötelezettségét mely források figyelembevételével teljesítheti.
A rendelet 1. melléklete TESZOR szám alapján felsorolja az alacsony hozzáadott értékű csoporton belüli szolgáltatásokat.

A rendelet előírásait az alábbi eltéréssel a 2018-ban kezdődő adóévi adókötelezettséghez kapcsolódó nyilvántartásokra kell először alkalmazni.
Az adózó választása szerint a 2017. adóévi adókötelezettséghez kapcsolódó nyilvántartási kötelezettség teljesítésére is alkalmazni lehet, feltéve, hogy a nyilvántartás elkészítésének határideje nem korábbi, mint e rendelet hatályba lépésének napja.

Hatályát veszti a szokásos piaci ár meghatározásával összefüggő nyilvántartási kötelezettségről szóló 22/2009. (X. 16.) PM rendelet
.

OKT.
20.
NAV Közlemény

A 2017. november 1-je és november 30-a között alkalmazható üzemanyagárakról.


Kihirdetésre került: Hivatalos Értesítő 2017. évi 52. szám

A személyi jövedelemadóról szóló többször módosított 1995. évi CXVII. törvény 82. § (2) bekezdése arra kötelezi a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, hogy havonta tegye közzé a tárgyhónapban a fogyasztási norma szerinti üzemanyagköltség-elszámolással kapcsolatosan alkalmazható üzemanyagárat.

Ólmozatlan motorbenzin ESZ - 95 353 Ft/l
Gázolaj 363 Ft/l
Keverék 390 Ft/l
LPG autógáz 216 Ft/l


Ha a személyi jövedelemadó törvény hatálya alá tartozó magánszemély az üzemanyagköltséget a közleményben szereplő árak szerint számolja el, nem szükséges az üzemanyagról számlát beszerezni.

SALDO ESEMÉNYEK

Konzultációs nap vállalkozási tagjaink részére

2017. október 26-án kerül megrendezésre október havi konzultációs napunk a Saldo Zrt. vállalkozási tagjai részére.

E havi téma: Kisadózó vállalkozások tételes adója
Bővebben
Héten megjelenő kiadványaink

2017. 43. hetében kapják kézhez kiadványra jogosult vállalkozási és költségvetési ügyfeleink (Saldo tagjaink) az alábbi kiadványokat:

Adó- és Vámértesítő 2017/11. száma és
Szabó Gábor: Őstermelők adózási kézikönyve

Megtekinthető online előadásunk

Őszi ankét-sorozatunk A számlakorrekciók áfa szabályai c. előadásának felvétele elérhetővé vált online, a SALDO tagi felületünkön az adozasitanacsadas.hu oldalon.
Az előadás SALDO tagi éves kóddal, belépés után hozzáférhető.
Képzési ajánlataink

Szakképzési hozzájárulási kötelezettség

Budapest, 2017. november 14.
Előadó: Kissné Horváth Marianna (Saldo Zrt.)

TB Konferencia - Nemzetközi ügyek és kapcsolódó 2018-as változások

Budapest, 2017. november 21.
Előadó: Horváth Tibor, Táborossyné Dr. Morvai Zsuzsanna, Barabás Miklós
Bővebben

ADÓZÁSI ESEMÉNYEK

OKTÓBER 25 - 31.

E rovatban a következő hét nap adózással összefüggő határidői kerülnek összefoglalásra. Az egyes időpontokhoz kapcsolódó teendők listáját a dátum melletti linkre kattintva tekinthetik meg honlapunkon.

OKT.
25.
Bevallási, adatszolgáltatási kötelezettségek és pénzügyi rendezés
OKT.
31.
Bevallási, adatszolgáltatási kötelezettségek és pénzügyi rendezés
Ön ezt a hírlevelet azért kapta, mert hírlevelünk küldéséhez előzetesen hozzájárult, vagy cége Saldo tagsági szerződéssel rendelkezik Az üzenet küldője a SALDO Zrt. (székhely: 1135 Budapest, Mór utca 2-4.). Amennyiben Ön úgy dönt, hogy bármilyen okból kifolyólag nem kíván a továbbiakban ilyen üzeneteket kapni, kérjük kattintson ide, vagy küldjön egy e-mailt "Leiratkozás" tárggyal a marketing@saldo.hu címre. Leiratkozási szándékát postai levélben az alábbi címen jelezheti: SALDO Zrt., 1394 Bp. 62. Pf. 397.
A Heti Hír-Adó korábbi kiadásait megtekintheti az archívumban.
Küldje tovább ismerősének!