Heti Hír-Adó
Nézze meg böngészőben
2017. 47. hét

AKTUÁLIS ADÓZÁSI HÍREK

Az Erzsébet-utalvány, illetve a nyugdíj-prémium és a kiegészítés után kell-e adót fizetni?

A nyugdíjban részesülők a novemberben esedékes nyugdíjjal együtt kapják meg egy összegben a nyugdíj-kompenzációt és az egyszeri nyugdíjprémiumot is. Az Erzsébet-utalvány pedig november vagy december hónapban kerül postázásra az arra jogosult magánszemélyek részére.

Vajon e juttatások után keletkezik-e adófizetési, adóbevallási kötelezettsége a magánszemélynek vagy a juttatónak?
Bővebben
Elfogadták az adózás rendjéről szóló új törvényeket

Kihirdetés előtt állnak az Art., Air., Avt. jogszabályok.
Bővebben
Párizsba költözik az Európai Bankhatóság

Fontos döntések születtek az Unió 27 tagállama Általános Ügyek Tanácsának 2017. november 20-i ülésén a jelenleg Londonban található uniós ügynökségek Brexit miatti áthelyezéséről.
Bővebben

JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK 46. HÉT

NOV.
13.
2017. évi CXLVI. törvény

Az átmeneti bányászjáradékban részesülők közérdekű nyugdíjas szövetkezeten keresztül történő foglalkoztatása érdekében egyes törvények módosításáról.

Kihirdetésre került: Magyar Közlöny 2017. évi 184. szám

Hatályba lépés: 2017. november 28., egyes előírások 2018. január 2.


Az Országgyűlés által 2017. június 13-án elfogadott, az egyes törvényeknek a közérdekű nyugdíjas szövetkezetek létrehozásával összefüggő módosításáról szóló 2017. évi LXXXIX. törvény új szövetkezeti típust vezetett be, a közérdekű nyugdíjas szövetkezetet.

A most kihirdetett törvény ezt a törvény által biztosított kedvezményes foglalkoztatási lehetőséget kiterjeszti az átmeneti bányászjáradékban részesülőkre is. Ez azokra az állampolgárokra vonatkozik, akik legalább huszonöt évet földalatti munkakörben töltöttek el, vagy az ennek megfelelő műszakszámot teljesítették, 2012 előtt korhatár előtti nyugdíjasként bányásznyugdíjban, 2012 óta pedig átmeneti bányászjáradékban részesülnek.


A törvény kiegészíti a közérdekű nyugdíjas szövetkezetet szabályozó szövetkezeti törvényt, valamint a kapcsolódó ágazati törvényeket az átmeneti bányászjáradékban részesülőkkel, megteremtve ezzel annak a lehetőségét, hogy a kedvezményes foglalkoztatás őket is megillesse.

A foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló törvény szerinti munkaviszony fogalma alól ezért kiveszi a közérdekű nyugdíjas szövetkezet átmeneti bányászjáradékban részesülő tagjának személyes közreműködését.

A törvény értelmében nem minősül ellenértéknek a közérdekű nyugdíjas szövetkezet átmeneti bányászjáradékban részesülő tagja által a szövetkezetben végzett tevékenység ellenértékeként megszerzett, a személyi jövedelemadóról szóló törvény alapján adómentes bevétel (így például az élelmiszer, fogyasztásra készétel vásárlására felhasználható utalvány formájában szerzett bevétel, támogatás, segély).

A törvény értelmében a közérdekű nyugdíjas szövetkezet átmeneti bányászjáradékban részesülő tagjának személyes közreműködése nem keletkeztet a társadalombiztosítás ellátásairól szóló törvény szerinti biztosítotti státuszt, így jövedelméből sem nyugdíjjárulék, sem természetbeni egészségbiztosítási járulék nem kerül levonásra.

A törvény az öregségi nyugdíjban részesülőkhöz hasonlóan az átmeneti bányászjáradékban részesülő nyugdíjas szövetkezeti tagok jövedelmét is mentesíti a százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás alól.

NOV.
16.
345/2017. (XI. 16.) Korm. rendelet

Az egyes foglalkoztatási, valamint pénzügyi tárgyú kormányrendeletek módosításáról.

Kihirdetésre került: Magyar Közlöny 2017. évi 187. szám

Hatályba lépés: 2017. november 17.


A rendelet többek között módosította a munkaerő-kölcsönzési és a magán-munkaközvetítői tevékenység nyilvántartásba vételéről és folytatásának feltételeiről szóló 118/2001.(VI. 3 0.) Korm. rendeletet.

A rendelet a munkaerő-kölcsönzési és a magán-munkaközvetítői tevékenység nyilvántartásba vételéről és folytatásának feltételeiről szóló 118/2001. (VI. 30.) Korm. rendelet előírásait kiegészítette azzal, hogy a kölcsönbeadói tevékenység folytatását a kölcsönbeadó székhelye szerint illetékes kormányhivatal nyilvántartásba vétel útján akkor engedélyezi, ha a kérelmező szerepel az állami adóhatóság által vezetett, az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 178. § 32. pontja szerinti köztartozásmentes adózói adatbázisban.

A vagyoni biztosíték mértéke kölcsönzési tevékenység folytatása esetén – a korábbi ötmillió forint – tízmillió forintra emelkedik.


A kormányhivatal törli a nyilvántartásból a kölcsönbeadót, ha az állami adóhatóság törölte a köztartozásmentes adózói adatbázisból.

NOV.
16.
NAV Közlemény

A 2017. december 1-je és december 31-e között alkalmazható üzemanyagárakról.

Kihirdetésre került: Hivatalos Értesítő 2017. évi 57. szám

A személyi jövedelemadóról szóló többször módosított 1995. évi CXVII. törvény 82. § (2) bekezdése arra kötelezi a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, hogy havonta tegye közzé a tárgyhónapban a fogyasztási norma szerinti üzemanyagköltség-elszámolással kapcsolatosan alkalmazható üzemanyagárat.

Ólmozatlan motorbenzin ESZ - 95 355 Ft/l
Gázolaj 367 Ft/l
Keverék 392 Ft/l
LPG autógáz 219 Ft/l

Ha a személyi jövedelemadó törvény hatálya alá tartozó magánszemély az üzemanyagköltséget a közleményben szereplő árak szerint számolja el, nem szükséges az üzemanyagról számlát beszerezni.

SALDO ESEMÉNYEK

Adótörvény változások 2018. - Előadássorozatunk helyszínei és időpontjai elérhetőek weboldalunkon
Ahogy minden évben, idén is 6 vidéki helyszínen és Budapesten kerül megrendezésre az adótörvények változásáról szóló ankétsorozatunk, melyekre az ankétokra jogosult Saldo tagoknak a meghívókat már megküldtük.

Az előadásokon Komplex és Fórum csomaggal rendelkező tagjaink mellett, előzetes jelentkezéssel bárki részt vehet külön díjazás ellenében.
Az előadásokon a NAV szakértői és a Saldo Zrt. munkatársai adnak tájékoztatást az adótörvények 2018. évi változásairól és azok gyakorlati alkalmazásáról.
Bővebben
Belső Ellenőri Klub következő rendezvénye

2017. november 30-án kerül megrendezésre soron következő belső ellenőrzési klubelőadásunk Saldo belső ellenőrzési klubtagsággal rendelkező ügyfeleink részére.

Az előadás témája a belső kontrollrendszer változásai

Előadó: Szentirmainé Holi Gabriella (okl. könyvvizsgáló)

Belső Ellenőri Klubtagsággal rendelkezők számára az előadás 2 fő részére ingyenes.
Az előadásra szóló meghívót a Belső Ellenőri tagjainknak megküldtük.
Bővebben
A héten megjelenő kiadványaink

2017. 47. hetében kapják kézhez kiadványra jogosult vállalkozási és költségvetési ügyfeleink (Saldo tagjaink) az alábbi kiadványokat:

Periodika 2017/6. szám
Adó- és Vámértesítő 2017/12. szám

A Periodika 6. számának tartalomjegyzékét IDE kattintva megtekintheti.

PÁLYÁZATFIGYELŐ

Turisztikai fejlesztési térségek pozicionálása (VEKOP-1.3.2-17)

Támogatás mértéke:

100 %

Támogatás összege:

min. 50 M Ft;
max. 160 M Ft

ADÓZÁSI ESEMÉNYEK

NOVEMBER 22 - 28.

E rovatban a következő hét nap adózással összefüggő határidői kerülnek összefoglalásra. Az egyes időpontokhoz kapcsolódó teendők listáját a dátum melletti linkre kattintva tekinthetik meg honlapunkon.

NOV.
27.
Bevallási, adatszolgáltatási kötelezettségek és pénzügyi rendezés
Ön ezt a hírlevelet azért kapta, mert hírlevelünk küldéséhez előzetesen hozzájárult, vagy cége Saldo tagsági szerződéssel rendelkezik Az üzenet küldője a SALDO Zrt. (székhely: 1135 Budapest, Mór utca 2-4.). Amennyiben Ön úgy dönt, hogy bármilyen okból kifolyólag nem kíván a továbbiakban ilyen üzeneteket kapni, kérjük kattintson ide, vagy küldjön egy e-mailt "Leiratkozás" tárggyal a marketing@saldo.hu címre. Leiratkozási szándékát postai levélben az alábbi címen jelezheti: SALDO Zrt., 1394 Bp. 62. Pf. 397.
A Heti Hír-Adó korábbi kiadásait megtekintheti az archívumban.
Küldje tovább ismerősének!