Heti Hír-Adó
Nézze meg böngészőben
2018. 23. hét

AKTUÁLIS ADÓZÁSI HÍREK

Megjelent a számla online adatszolgáltatáshoz kapcsolódó módosító rendelet
Módosításra került 23/2014. (VI.30.) NGM rendelet
Bővebben

JOGSZABÁLYVÁLTOZÁS 22. HÉT

JÚN.
1.
98/2018. (VI.1.) Korm. rendelet
a közszolgálati tisztviselők és az állami tisztviselők jogviszonyának megszűnésével és megszüntetésével összefüggő egyes eljárási részletkérdésekről

Kihirdetésre került: Magyar Közlöny 2018. évi 77. szám

A rendelet kiterjed a kormányzati szolgálati jogviszonyra, a közszolgálati jogviszonyra és az állami szolgálati jogviszonyra.
A rendelet előírja, hogy a tisztviselő és a munkáltatók az általános együttműködési kötelezettség keretében kölcsönösen értesítik egymást a jogviszony megszűnésével vagy a megszüntetésével közvetlenül összefüggő jogi tényekről.
Előírja továbbá, hogy bármely, a rendelet szerinti jogviszony létesítése esetén vizsgálni kell a létrehozni tervezett jogviszonyt megelőző jogviszony megszűnésének időpontját. Ha a korábbi jogviszony megszűnése és az új jogviszony létesítése között eltelt idő 30 nap, vagy annál rövidebb, akkor az új munkáltató – a jogviszony megszűnéséhez vagy megszüntetéséhez kapcsolódó kötelezettségek érvényesíthetősége érdekében – a korábbi munkáltatót az új jogviszony létesítését követő 3 munkanapon belül írásban értesíti.

A rendelet a kihirdetését követő napon hatályba lépett.
JÚN.
1.
2/2018. (VI.1.) PM rendelet
a számla és a nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint az elektronikus formában megőrzött számlák adóhatósági ellenőrzéséről szóló 23/2014. (VI. 30.) NGM rendelet módosításáról

Kihirdetésre került: Magyar Közlöny 2018. évi 77. szám


A rendelet meghatározza az adatexport fogalmát, a számlázó programmal kapcsolatos követelményeket, részletesen szabályozza a számlázó programok adatszolgáltatását.
Előírja, hogy a számlázó programnak a gép-gép interfész használatához szükséges azonosító adatok megküldése mellett a kiállított számla, számlával egy tekintet alá eső okirat legalább Áfa tv. szerinti kötelező adattartalmát a számla, számlával egy tekintet alá eső okirat kiállításakor azonnal, XML-formátumban, az állami adó- és vámhatóság közleményében meghatározott módon és adatszerkezetben, elektronikus úton továbbítania kell az állami adó- és vámhatóság részére.
A rendelet szabályozza az adatszolgáltatásra kötelezett bejelentkezését, mikor minősül teljesítettnek az adatszolgáltatás, a hibaelhárítást, a sikeres adatszolgáltatás visszaigazolását, az ismételt és javított adatszolgáltatást, az elektronikus üzemzavart, és az ezzel kapcsolatos utólagos tennivalók határidejét.

A rendelet a kihirdetését követő napon, illetve 2018. július 1-jén lép hatályba. 

SALDO ESEMÉNYEK

Aktuális képzésünk és konferenciánk
Regisztrált mérlegképes könyvelők kötelező továbbképzése 2018. - vállalkozási szak

Időpont: 2018. június 11-12.
Helyszín: Saldo Zrt., 1135 Budapest, Mór u. 2-4.
Bővebben
Online számlaadat-szolgáltatási kötelezettség 
Időpont: 2018. június 21. 10.00–16.30
Helyszín: The Experience Center (1152 Budapest, Szentmihályi út. 171. 3. emelet.)
Rendezők: Saldo Zrt. és Piac & Profit
Bővebben

ADÓZÁSI ESEMÉNYEK

JÚNIUS 6 - JÚNIUS 12.

E rovatban a következő hét nap adózással összefüggő határidői kerülnek összefoglalásra. Az egyes időpontokhoz kapcsolódó teendők listáját a dátum melletti linkre kattintva tekinthetik meg honlapunkon.

JÚN.
11.
Bevallási, adatszolgáltatási kötelezettségek és pénzügyi rendezés
JÚN.
12.
Bevallási, adatszolgáltatási kötelezettségek és pénzügyi rendezés
adozasitanacsadas.hu     06-1-237-9820     tana@saldo.hu
Ön ezt a hírlevelet azért kapta, mert hírlevelünk küldéséhez előzetesen hozzájárult, vagy cége Saldo tagsági szerződéssel rendelkezik Az üzenet küldője a SALDO Zrt. (székhely: 1135 Budapest, Mór utca 2-4.). Amennyiben Ön úgy dönt, hogy bármilyen okból kifolyólag nem kíván a továbbiakban ilyen üzeneteket kapni, kérjük kattintson ide, vagy küldjön egy e-mailt "Leiratkozás" tárggyal a marketing@saldo.hu címre. Leiratkozási szándékát postai levélben az alábbi címen jelezheti: SALDO Zrt., 1394 Bp. 62. Pf. 397.
Adatait itt tudja frissíteni.
A Heti Hír-Adó korábbi kiadásait megtekintheti az archívumban.
Küldje tovább ismerősének!