Heti Hír-Adó
Nézze meg böngészőben
2018. 41. hét

AKTUÁLIS ADÓZÁSI HÍREK

Önkéntes segítők részére megtérített utazási jegy értékének adókötelezettsége
Helyi önkormányzat önkéntes segítői részére fizetett utazási költségtérítés adózása
Bővebben
Negyedéves áfabevallóknak már nem kell a szállítói számlákat összevontan jelenteni 
A III. negyedéves áfabevallásban már nem kell összevont adatszolgáltatást teljesíteni a szállítói számlákról
Bővebben

JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK 40. HÉT

OKT.
02.
179/2018. (X.2.) Korm. rendelet
az elektronikus ügyintézéssel kapcsolatos egyes Korm. rendeletek módosításáról

Kihirdetésre került:            Magyar Közlöny - 2018. évi 150. szám
Hatályba lépés:                    Kihirdetést követő napon ill. 2019. január 1-től

A rendelet módosította az önkormányzati ASP rendszerről szóló 257/2016. (VIII. 31.) Korm. rendelet, illetve az elektronikus ügyintézés részletszabályairól szóló 451/2016. (XII. 19.) Korm. rendelet ASP rendszerrel és elektronikus ügyintézéssel kapcsolatos részletelőírásait.
 
2019. január 1-jén lép hatályba, hogy az egyéni ügyvéd, az  európai közösségi jogász, valamint az  egyéni szabadalmi ügyvivő e tevékenysége során a Kormány által biztosított tárhely szolgáltatások közül a cégkaput használja.
Ebben az esetben a gazdálkodó szervezet alatt az egyéni ügyvédet, az európai közösségi jogászt, valamint az egyéni szabadalmi ügyvivőt kell érteni, aki a regisztráció során a saját nevében jár el.
A  kamarai jogtanácsos és az  alkalmazott szabadalmi ügyvivő e tevékenysége során hivatalos elektronikus kapcsolattartás céljából a  KÜNY-regisztációjához kapcsolódó tárhelyét, valamint a  munkáltatója gépi interfésszel rendelkező hivatali tárhelyét (hivatali kapu) is használhatja.
OKT.
05.
27/2018. (X.2) AM rendelet
az afrikai sertéspestis miatt a mangalicasertés-ágazatot sújtó gazdasági veszteségek részleges ellentételezéséhez nyújtott jövedelempótló támogatásról

Kihirdetésre került:               Magyar Közlöny - 2018. évi 153. szám
Hatályba lépés:                       Kihirdetést követő 3. napon 


A rendelet az értelmező rendelkezései között tartalmazza a támogatás adózási, számviteli elszámolásához szükséges fogalmakat, úgymint a FELIR meghatározását, illetve, hogy az afrikai sertéspestis miatti gazdasági veszteségek részleges ellentételezéséhez a mezőgazdasági termelő részére nyújtott egyszeri, vissza nem térítendő mezőgazdasági csekély összegű támogatás jövedelempótló támogatásnak minősül. Továbbá a mezőgazdasági csekély összegű támogatás jogszabályi fogalmát, a támogatástartalom meghatározásának a módját, az igénybevételének feltételeit, a kérelem benyújtásának határidejét, a támogatás mértékét és keretösszegét.
A rendelet melléklete meghatározza a támogatási kérelem adattartalmát, illetve a tenyésztő egyesület igazolásának adattartalmát.
OKT.
05.
28/2018. (X.2) AM rendelet
az egyes mezőgazdasági támogatásokat szabályozó miniszteri rendeletek módosításáról 

Kihirdetésre került:               Magyar Közlöny - 2018. évi 153. szám
Hatályba lépés:                       Kihirdetést követő napon


A rendelet többek között módosította a mikro-, kis- és középvállalkozások hitelezésének elősegítése érdekében a kezességvállalási díjak költségvetési támogatásáról szóló 94/2013. (X. 10.) VM rendeletet.
Meghatározta a rendelet szempontjából a mezőgazdasági termék fogalmát, azaz mezőgazdasági termék az EUMSz I. mellékletében felsorolt termékek, a halászati és akvakultúra-termékek piacának közös szervezéséről, az 1184/2006/EK és az 1224/2009/EK tanácsi rendelet módosításáról, valamint a 104/2000/EK tanácsi rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló, 2013. december 11-i 1379/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet hatálya alá tartozó halászati és akvakultúra-termékek kivételével.
A rendelet szabályozta, hogy a támogatást milyen feltételekkel és milyen célra lehet igénybe venni.

SALDO ESEMÉNYEK

KLUB rendezvények
Költségvetési Klub - a költségvetési szférában dolgozó szakembereknek kíván segítséget nyújtani a munkájuk során felmerülő kérdésekben.  
Helyszín: Saldo Zrt., 1135 Budapest, Mór u. 2-4.
Időpontok: 1. 2018. november 8. (csütörtök; 9:00-13:00)
                     2. 2018. december 03. (hétfő, 9:00-14:00)
Klubvezető: Majer Kinga - államháztartási mérlegképes könyvelő, ASP szakértő 
Bővebben
Belső Ellenőri Klub 
Helyszín: Saldo Zrt., 1135 Budapest, Mór u. 2-4.
Időpont2018. november 19. (hétfő 9:30-13:45)
Előadó: Falatovics Tünde - Saldo Zrt. 
Bővebben

ADÓZÁSI ESEMÉNYEK

OKTÓBER 10 - OKTÓBER 16.

E rovatban a következő hét nap adózással összefüggő határidői kerülnek összefoglalásra. Az egyes időpontokhoz kapcsolódó teendők listáját a dátum melletti linkre kattintva tekinthetik meg honlapunkon.

OKT.
10.
Bevallási, adatszolgáltatási kötelezettségek és pénzügyi rendezés 
OKT.
12.
Bevallási, adatszolgáltatási kötelezettségek és pénzügyi rendezés 
OKT.
15.
Bevallási, adatszolgáltatási kötelezettségek és pénzügyi rendezés
adozasitanacsadas.hu     06-1-237-9820     tana@saldo.hu
Ön ezt a hírlevelet azért kapta, mert hírlevelünk küldéséhez előzetesen hozzájárult, vagy cége Saldo tagsági szerződéssel rendelkezik Az üzenet küldője a SALDO Zrt. (székhely: 1135 Budapest, Mór utca 2-4.). Amennyiben Ön úgy dönt, hogy bármilyen okból kifolyólag nem kíván a továbbiakban ilyen üzeneteket kapni, kérjük kattintson ide, vagy küldjön egy e-mailt "Leiratkozás" tárggyal a marketing@saldo.hu címre. Leiratkozási szándékát postai levélben az alábbi címen jelezheti: SALDO Zrt., 1394 Bp. 62. Pf. 397.
A Heti Hír-Adó korábbi kiadásait megtekintheti az archívumban.
Küldje tovább ismerősének!