Családi adókedvezmény alakulása a júniusban leérettségiző diákok után
Cikk, Hír

Családi adókedvezmény alakulása a júniusban leérettségiző diákok után

2018-05-22
A családi adókedvezmény az után a gyermek után jár, aki után a szülő családi pótlékra jogosult

A szülő addig jogosult családi pótlékra a gyermeke után, ameddig az köznevelési intézményben tanul, de legkésőbb annak a tanévnek az utolsó napjáig, amelyben a gyermek a huszadik életévét, sajátos nevelési igényű tanuló esetén, amíg a huszonharmadik életévét betölti. (Pl. ha a tanuló 2018. szeptemberben betölti a 20. évet, akkor 2019. augusztus 31-ig lesz jogosult családi pótlékra és adókedvezményre, amennyiben még 2019. szeptemberében is tart a tanulói jogviszonya. Ha azonban 2019. júniusában befejezi tanulmányait, akkor az adókedvezményre 2019. júniusig jogosult.)

A gimnáziumi és szakközépiskolai tanulmányok befejezése esetén a tanulói jogviszony az utolsó évfolyam elvégzését követő első érettségi vizsgaidőszak utolsó napján szűnik meg. Amennyiben a diák a szakközépiskola elvégzése után szakképzésben tanul tovább, a tanulói jogviszonya annak elvégzését követő első szakmai vizsgaidőszak utolsó napjáig tart.

A júniusban leérettségiző tanuló, aki nem tanul tovább, júliustól nem lesz jogosult családi pótlékra (az érettségi tényéről az oktatási hivatal értesíti a Magyar Államkincstárat, így a Kincstár leállítja annak folyósítását) és nem jár utána a családi adókedvezmény sem. A szülőnek a munkáltató felé július hónaptól új nyilatkozatot kell adnia a családi kedvezményre vonatkozóan, mely nyilatkozatban a leérettségizett diákot nem szerepeltetheti kedvezményezett eltartottként.

Annak a szülőnek, akinek gyermeke júniusban leérettségizik, majd szeptembertől tanulói vagy hallgatói jogviszonyt létesít, júliusban ugyancsak a leírtak szerint kell eljárnia, majd szeptembertől lesz jogosult újabb nyilatkozat adására.

Amennyiben a diák szeptembertől köznevelési intézményben tanul tovább (pl. OKJ-s tanulói képzésben vesz részt), és még nem töltötte be a 20. életévét, akkor júliustól visszamenőlegesen kedvezményezett eltartottnak fog minősülni. Ebben az esetben júliusra és augusztusra is jár a tanuló után a családi pótlék, illetve érvényesíthető utána a családi kedvezmény is. A családi pótlékot visszamenőlegesen a szülőnek kell igényelnie az államkincstártól (az igénylést 2 hónapra visszamenőlegesen lehet érvényesíteni, ezért az igénylést legkésőbb szeptember végéig célszerű benyújtani), valamint jár utána a családi adókedvezmény is (kedvezményezett eltartottnak fog minősülni továbbra is), így újabb nyilatkozatot kell adni a munkáltató felé. A munkáltató csak szeptembertől fogja tudni megadni a kedvezményezett eltartott után járó adókedvezményt, de az év végi adóbevallásban a szülő fogja tudni érvényesíteni a július-augusztus hónapra járót is.

Abban az esetben, amikor a gyermek szeptembertől felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanul tovább (hallgatói jogviszonyt létesít és rendszeres jövedelemmel nem rendelkezik), júliustól visszamenőleg eltartottnak fog minősülni. Ez azt jelenti, hogy családi adókedvezmény és családi pótlék nem jár utána, de a gyerekszámba beletartozik, így ha vannak kisebb testvérei, azok után magasabb összegű a családi pótlék (a családi pótlék különbözetet a szülőnek kell igényelnie júliustól visszamenőlegesen), illetve a testvérek után magasabb összegű családi adókedvezmény érvényesíthető (erre újabb nyilatkozatot kell leadni a munkáltató felé). A munkáltató szeptembertől tudja érvényesíteni a magasabb összegű adókedvezményt, de a szülő az év végi adóbevallásban érvényesítheti a júliusi és augusztusi különbözetet is. Amennyiben a hallgatói jogviszonyt létesítő diáknak nincs kisebb testvére, akkor júliustól a szülőnek nem jár sem családi pótlék, sem családi adókedvezményt nem tud érvényesíteni.

Ne maradjon le a változásokról!
Íratkozzon fel hírlevelünkre!