Nem kell a munkaviszonyt megszüntetni nyugdíjazáskor
Cikk, Hír

Nem kell a munkaviszonyt megszüntetni nyugdíjazáskor

2018-08-14
2018. július 26-tól a biztosítási jogviszony megszüntetése nélkül igényelhetünk nyugdíjat

A magyar közlöny 2018. évi 117-es számában megjelent Magyarország 2019. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló 2018. évi XL. törvény, melynek 22. §-a 2018. július 26-i hatállyal módosította a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (Tny.) 18. §-át.
A módosítás eredményeként, aki az öregségi nyugdíjkorhatárát betöltötte és rendelkezik legalább húsz év szolgálati idővel, továbbá azok a hölgyek, akik életkoruktól függetlenül rendelkeznek legalább negyven év jogosultsági idővel, a biztosítási jogviszonyuk megszüntetése nélkül igényelhetnek öregségi teljes nyugdíjat.  
Az öregségi résznyugdíjra jogosultak esetében sem kell a biztosítási jogviszonyt megszüntetni, ha öregségi résznyugdíjat igényelnek. A rendelkezés értelmében, 2018. július 26-át követően a biztosítási jogviszony fennállása alatt is igényelhető a nyugdíj, ha a nyugdíjra való jogosultság feltételei fennállnak.

A nyugdíj folyósítása melletti foglalkoztatottak biztosítási jogviszony kódját azonban a nyugdíj melletti foglalkoztatás időpontjától meg kell változtatni, miután a nyugdíj melletti foglalkoztatás esetén változik az egyéni járulékfizetési kötelezettség. A nyugdíj mellett foglalkoztatottaknak nem kell megfizetni a három százalék pénzbeli egészségbiztosítási járulékot és a másfél százalék munkaerő-piaci járulékot.
A nyugdíj mellett foglalkoztatottak biztosítási jogviszony kódját a foglalkoztatók, a 18T1041-es nyomtatványon tudják jelenteni. Miután a bejelentett biztosítási jogviszony kódok módosítására nincs lehetőség, az új jogviszony kód bejelentésére az a technikai megoldás, hogy a nyugdíj melletti foglalkoztatást megelőző nappal a foglalkoztatók a 18T1041-es nyomtatványon lezárják az aktív státuszt, és a nyugdíj melletti foglalkoztatást a nyugdíjazás napjával új jogviszony kóddal (3110 Munkaviszonyban álló nyugdíjas, 3210 Nyugdíjas egyéb munkavégzésre irányuló jogviszonya) bejelentik a 18T1041-es nyomtatványon.  

Ne maradjon le a változásokról!
Íratkozzon fel hírlevelünkre!