Bruttó vagy nettó?
Cikk, Hír

Bruttó vagy nettó?

2023-08-30
Kiterjesztett gyártói felelősségi díj Áfa kötelezettsége

Meghatározott termékeket belföldön forgalomba hozók vagy saját célra felhasználó (importálók és gyártók) kiterjesztett gyártói felelősségi díj (EPR díj) fizetésre kötelezettek a MOHU felé. A jogszabály határozza meg az egyes termékekkel kapcsolatos díjtételt. Azonban a jogszabályból nem lehet eldönteni egyértelműen, hogy a díj tartalmazza-e az áfa összegét vagy sem. Pontosabban a jogszabály szövegéből leginkább arra lehet következtetni, hogy a díjra rárakódik az áfa és nem visszaszámolandó belőle.

Információink szerint a területért felelős miniszteriális szerveknél az az álláspont kristályosodott ki, hogy a díjtételeket bruttó módon kell majd kezelnie a MOHU-nak. Amennyiben az álláspont véglegessé válik az gyakorlatilag azt jelenti, hogy a vállalkozók tényleges költsége a díjtétel 78,74%-a lesz, amely mérték továbbra sem mondható alacsonynak a korábbi termékdíj tételhez képest.

Vannak vállalkozók, akik a jogszabályi kötelezettségüket túlteljesítve már olyan számlákat állítottak ki, amelyen a vevő felé történő értékesítéskor a számlában külön feltüntették az EPR díjat és rászámolták az áfa-t. E vállalkozások amellett, hogy teljesen feleslegesen szofisztikálták a számla tartalmát (csak olyan megjegyzést kell szerepeltetni, hogy az EPR díj megfizetésre kerül), most gondolkodhatnak a javításról, amennyiben a fenti információk véglegessé válnak.

 

Mely gazdálkodót érintik az EPR és a termékdíj rendelkezései? Milyen termékek után kell EPR díjat fizetni? Nézze vissza online előadásunk felvételét!

Vira Sándor
Vira Sándor okleveles adószakértő

Ne maradjon le a változásokról!
Íratkozzon fel hírlevelünkre!