Februártól duplájára emelkedik a munkába járás költségtérítés összege
Cikk, Hír

Februártól duplájára emelkedik a munkába járás költségtérítés összege

2023-02-01
Már január hónapra is adható a kilométerenkénti 30 Ft összegű munkába járás költségtérítése

A 16/2023. (I.27.) Korm. rendelet alapján duplájára emelkedik munkába járás költségtérítésének összege. Február hónaptól a kötelezően kifizetendő költségtérítés összege 9 Ft-ról 18 Ft-ra, míg a munkáltatói döntés alapján adómentesen kifizethető munkába járás költségtérítés felső korlátja pedig az eddigi 15 Ft-ról 30 Ft-ra emelkedik kilométerenként.

A Korm. rendelet hatályba léptető rendelkezéseket is tartalmaz. Ennek következtében a megemelt összegű költségtérítést februártól kell alkalmazni, de már a január egész hónapjára járó kifizetések esetében is alkalmazhatja a munkáltató.

Ha vállalkozás például a közigazgatási határon kívüli lakóhelyéről bejáró munkavállalójának január hónapjára munkába járás jogcímen költségtérítést fizet, akkor megteheti azt is, hogy kilométerenként 9 Ft összeggel számítja ki a költségtérítés összegét. Ugyanakkor lehetősége van arra is, hogy már a január hónap teljes egészére vetítve kilométerenként 30 Ft összegű költségtérítést fizessen a munkavállalónak kvázi adómentesen. Februártól azonban a munkába járás jogcímén kötelezően térítendő költségtérítés számításánál már minimum 18 Ft/km összeggel kell kalkulálnia a munkáltatónak.

Vincze Péter
Vincze Péter okleveles adószakértő

Ne maradjon le a változásokról!
Íratkozzon fel hírlevelünkre!