Kiszállított ételek áfakulcs változásával kapcsolatos dilemmák
Cikk, Hír

Kiszállított ételek áfakulcs változásával kapcsolatos dilemmák

2021-01-26
Kizárólag a kiszállítást végző vendéglátósok alkalmazhatják az 5 %-os áfamértéket?

A veszélyhelyzeti intézkedésekkel összefüggésben a 498/2020. (XI.13.) Korm. rendelet (továbbiakban Korm. rendelet) alapján 2020.11.14-től az elvitelre, illetve kiszállított helyben készült étel és alkoholtartalom nélküli italok áfakulcsa 5 %-ra csökkent.

A Korm. rendelet 1. § (1) bekezdése szerint az 5 %-os mértékű áfakulcsot azokra a kiszállításra vagy elvitelre kerülő helyben készített ételekre, és alkoholt nem tartalmazó italokra lehet alkalmazni, amelyeknek helyben történő fogyasztása esetén a szolgáltatás az Áfa tv. 3. számú melléklet II. fejezet 3. pontja alapján az 5 %-os adómérték alá tartozna.

A közelmúltban a kedvezményes áfakulcs alkalmazásával kapcsolatban több gyakorlati kérdés merült fel, melyekre adott válaszokat érdemes összefoglalni.

1. A kizárólag kiszállítást végző adóalanyok alkalmazhatják-e az 5 %-os adómértéket a kiszállított ételek vonatkozásában?

A Korm. rendelet értelmében azok az adóalanyok alkalmazhatják a kedvezményes adómértéket, akik védelmi intézkedés hiányában jogosultak az ételek helyben történő fogyasztásához kapcsolódó 5 %-os adókulcs alkalmazására. Azok a jelenleg ételkiszállítást végző vállalkozások, akik a korábbiakban nem voltak jogosultak ilyen szolgáltatás nyújtására (például helyben történő fogyasztásra nem volt lehetőség), azok nem alkalmazhatják a kedvezményes adókulcsot a kiszállított ételekre.

2. A kiszállítás díjára alkalmazható-e az 5 %-os adómérték?

A Korm. rendelet 1. § (3) bekezdése szerint az 5 %-os adómérték nem alkalmazható a kiszállítással kapcsolatos díjra. Amennyiben a vendéglátóhely külön kiszállítási díjat számít fel a megrendelőnek, akkor az Áfa tv. 70. § rendelkezésétől függetlenül meg kell bontani az adóalapot az étel és a kiszállítás ellenértékére. Ebben az esetben a kiszállítás ellenértéke után 27 %-os mértékű áfát kell felszámítani és a kiszállításra kerülő étel ellenértéke után 5 %-os áfamérték alkalmazandó.

3. Ha vállalkozás nem számít fel külön díjat az ételek kiszállítása kapcsán, akkor meg kell-e bontani az ételek és a kiszállítás adóalapját?

Ha a vendéglátóipari egység nem határoz meg kiszállítási díjat, akkor nem kell valamilyen kalkuláció alapján meghatározni, hogy az ellenértékből mennyi a kiszállítás ellenértéke.

3. Mely teljesítési időponttól kezdődően alkalmazható a kedvezményes adómérték?

Az kiszállított ételekre vonatkozó kedvezményes áfakulcsot 2020. november 14-től lehet alkalmazni a feltételeket teljesítő vállalkozásoknak. Átmeneti rendelkezés hiányában ez azt jelenti, hogy minden olyan értékesítés esetén alkalmazható, amely után az adófizetési kötelezettség november 14-én vagy azt követően keletkezik. Amennyiben a vendéglátóipari vállalkozás a megrendelővel a kiszállított termékek vonatkozásában időszaki elszámolásban állapodtak meg, akkor az időszaki elszámolás szabályai szerint megállapított teljesítési időpontot kell alapul venni a kedvezményes áfakulcs alkalmazásánál.

Tehát nincs jelentősége annak, hogy az elszámolás alapját képező időszak utolsó napja a Kormány rendelet hatályba lépésének napját megelőzi vagy az időszak a hatályba lépés napját magában foglalja, időszaki elszámolású ügyletek esetében az Áfa tv. 58. § rendelkezése alapján megállapított teljesítési időpontot kell viszonyítási alapnak tekinteni.

Ne maradjon le a változásokról!
Íratkozzon fel hírlevelünkre!