Miért állít ki a MOHU az EPR díjról két bizonylatot?
Cikk, Hír

Miért állít ki a MOHU az EPR díjról két bizonylatot?

2023-11-29
Az EPR díj számviteli elszámolása

Az EPR rendszer keretében a meghatározott termékeket gyártó vagy belföldön forgalomba hozók EPR díj fizetésére kötelezettek a koncessziós társaság (továbbiakban MOHU) részére.

Az EPR díj fizetésére kötelezettek a tárgynegyedévet követő hónap 20-ig adatot szolgáltatnak az országos hulladékgazdálkodási hatóság részére. A hatóság az adatokat a tárgynegyedévet követő hónap 25. napjáig a MOHU részére átadja. Az átadott adatok alapján a MOHU meghatározza a kötelezett által fizetendő EPR díj összegét és számlát (számviteli bizonylatot) állít ki a kötelezettek részére.

Az EPR díj összege a 8/2023 (VI.2.) EM rendelet alapján két részből, a MOHU-t megillető díjelemből és az önkormányzatot megillető díjelemből tevődik össze. Az EPR díj túlnyomó része a MOHU-t, míg annak csekély hányada az önkormányzatokat illeti meg.

A MOHU által beszedett, de az önkormányzatokat megillető rész a Hulladék tv. 30/C. § (2a) bekezdése alapján nem a MOHU bevétele. Az önkormányzatokat megillető részt a kötelezettek a MOHU-t megillető díjtól elkülönült bankszámlára kötelesek megfizetni.

Az EPR díj két tételét, annak eltérő áfajogi kezelése miatt, a MOHU eltérően bizonylatolja:

  1. A MOHU-t megillető díj áfajogi szempontból ellenérték fejében történő szolgáltatásnak minősül, mely áfaköteles. A szolgáltatás ellenértékéről a kötelezett nevére szóló számlát állít ki.
  2. Az EPR díj önkormányzatot megillető díjrésze nem áfaköteles, arról számviteli bizonylatot állít ki az érintettek részére.

Az áfaköteles EPR díj értékének áfatartalmát a gazdálkodók az Áfa tv. 120. § rendelkezései alapján levonásba helyezhetik. Az EPR díj önkormányzatokat megillető része az áfa rendszerében nem minősül adótárgynak, így áfa levonása áfa felszámítás hiányában fel sem merülhet.

A kötelezettek mindkét díjtétel esetén EPR díjat fizetnek. Az EPR díjat – cikkünk megjelenésekor még kihirdetés előtt álló – a számviteli törvénymódosítás értelmében, mint igénybe vett szolgáltatás ellenértéke (52 számlaosztály), költségként kell elszámolni.


Amennyiben segítségre van szüksége a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer működésének részletes megismeréséhez, keresse szakértő kollégáinkat a tanacsadas@saldo.hu email címen!

Vincze Péter
Vincze Péter okleveles adószakértő

Ne maradjon le a változásokról!
Íratkozzon fel hírlevelünkre!