Milyen összegben állíthat ki számlát cégek felé egy olyan vállalkozó, aki augusztus 31-ig a KATA alá tartozik és alanyi áfamentes?
Cikk, Hír

Milyen összegben állíthat ki számlát cégek felé egy olyan vállalkozó, aki augusztus 31-ig a KATA alá tartozik és alanyi áfamentes?

2022-08-22
Mindenekelőtt le kell szögeznem, hogy bármilyen összegről állíthat ki számlát, azonban, ha bizonyos összeget meghalad a bevétele, úgy mind a Kata törvény, mind az Áfa törvény az alapszabályzáshoz képest eltérő rendelkezéseket állapít meg az adókötelezettségre. Azonban nyilvánvalóan a kérdés arra irányul, hogy milyen maximális összegű bevételt realizálhat oly módon, hogy a Kata törvény szerinti 40%-os adókulcs ne terhelje a bevételt, és az alanyi adómentes státusza is maradjon meg. Az új Kata törvény (2022. évi XIII. tv.) 15. § (3) bekezdése arról rendelkezik, hogy a jelenleg KATA hatálya alatt álló olyan vállalkozások, akik augusztus 31-én elvesztik a jogosultságot a kata adózásra, azok az első három negyedévben 12 millió forintig számlázhatnak oly módon, hogy a 40%-os adót nem kell megfizetniük.  Vagyis augusztus 31-ig összeségében 12 millió forintról állíthat ki számlát, és az első nyo...
A cikk olvasásához be kell jelentkeznie az oldalra

Ha még nincs Saldo tagsága, nézze meg, hogyan válhat taggá, hogy olvashassa cikkeinket

Ne maradjon le a változásokról!
Íratkozzon fel hírlevelünkre!