Nagykereskedelmi tevékenységet folytató adóalany magánszemélyek felé történő értékesítésének bizonylatolása
Cikk, Hír

Nagykereskedelmi tevékenységet folytató adóalany magánszemélyek felé történő értékesítésének bizonylatolása

2021-05-31
A magánszemélyek részére történő értékesítéskor szükséges-e pénztárgéppel előállított nyugtát adni, vagy a kézi nyugtatömb használata is megfelel?

A 48/2013. (XI.15.) NGM rendelet 1. számú melléklet alapján nyugtaadási kötelezettségüknek kizárólag pénztárgéppel tehetnek eleget a TEÁOR 08 47.1–47.7 és 47.91 szerinti kiskereskedelmi tevékenységet végző adóalanyok, illetve üzletek, és a TEÁOR 08 46.2–46.7 szerinti nagykereskedelmi tevékenységet folytató adóalanyok, üzletek kiskereskedelmi értékesítésük tekintetében.

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. tv. (továbbiakban: Áfa tv.) 166. § (2) bekezdés előírása szerint nyugta helyett az adóalany számla kibocsátásáról is gondoskodhat. Ebben az esetben az adóalany mentesül a külön jogszabályban előírt gépi kiállítású nyugta kibocsátási kötelezettség alól.

Jelen esetben a magánszemélyek felé történő értékesítés esetén megvalósul a kiskereskedelmi tevékenység, amely alapján fő szabályként az adóalany pénztárgéppel köteles nyugta kibocsátási kötelezettségének eleget tenni, azonban az Áfa tv. 166. § (2) bekezdés előírása szerint számla kiállítással mentesülhetnek a pénztárgép használati kötelezettség alól.

2021. január 4-től ezekről az értékesítésekről megszűnt a PTGSZLAH nyomtatványon történő külön adatszolgáltatási kötelezettség.

Ne maradjon le a változásokról!
Íratkozzon fel hírlevelünkre!