Önkormányzati tulajdonú ingatlanok bérletidíj-mentességének áfakövetkezményei
Cikk, Hír

Önkormányzati tulajdonú ingatlanok bérletidíj-mentességének áfakövetkezményei

2021-02-15
Keletkezik-e az önkormányzatoknak áfafizetési kötelezettségük bérletidíj-mentesség időszakában az ingatlanok után?

Az önkormányzati és állami tulajdonban lévő helyiségek bérbeadása után február 1. és június 30. között a bérbeadó nem követelheti a bérleti díjat. Ugyanezen rendelkezés szerint azon vállalkozások sem kérhetnek bérleti díjat, amely vállalkozásokban többségi befolyással rendelkezik az állam és az önkormányzat. Fontos, hogy csak azon bérlőt illeti meg a bérletidíj-mentesség, aki bizonyos - a 52/2021. (II. 9.) Korm. rendeletben felsorolt - tevékenységet végzett 2020.11.04-én az adott helyiségben.

Az Áfa tv. 14. §-a az ingyenes használatba adást is adóztatja akkor, ha a használatba adott helyiség vásárlásakor vagy építésekor az adó levonható volt. Vagyis az ingyenes használtba adás miatt áfa fizetési kötelezettsége keletkezhet a bérbeadónak, ingyenesen használtba adónak.  Korábban hasonló helyzettel találhattuk szembe magunkat az önkormányzatoknak kötelezően előírt ingyenes parkolási szolgáltatás nyújtása esetében is, ott is felmerülhetett az áfa fizetési kötelezettség lehetősége.

A NAV közzétett álláspontja szerint az ingyenes parkolási szolgáltatás esetén a 2011. évi CXCIV. törvény [Stabilitási tv.]  28/A. § szerint az adót nem kell megfizetni. Mivel az ingyenes parkolással teljes jogszabályi és tényállási analógiát mutat az ingyenes helyiség bérbeadás, így álláspontunk szerint ez esetben sem kell az adót megfizetni. Természetesen a hivatkozott jogszabályi helyen megfogalmazott bejelentési kötelezettség ez esetben is teljesítendő.

Amennyiben az adott időszakra már kiállításra került számla, úgy azt nem szükséges érvénytelenítni, azonban a rajta szereplő adót nem kell megfizetni. Az említett kormányrendelet szerint a bérleti díjat vissza kell fizetni a bérlőnek.

Ne maradjon le a változásokról!
Íratkozzon fel hírlevelünkre!