Önszámlázás esetén kinek kell teljesítenie a számlaadatszolgáltatási és adatexport-kötelezettséget az adóhatóság részére?
Cikk, Hír

Önszámlázás esetén kinek kell teljesítenie a számlaadatszolgáltatási és adatexport-kötelezettséget az adóhatóság részére?

2023-10-24
Az Áfa tv. 159. § (1) bekezdése alapján a számlakibocsátásra kötelezett a termékértékesítő, szolgáltatást nyújtó adóalany. Az érékesítő, szolgáltatást nyújtó a számlakibocsátási kötelezettségét meghatalmazott útján is teljesítheti. Az értékesítő nevében azonban egyéb követelmények betartása mellett annak meghatalmazottja is kiállíthatja a számlát, és teljesíti a számlakiállításhoz kapcsolódó egyéb kötelezettségeket is. Ebben az esetben is a számlakiállításra az értékesítő, szolgáltatást nyújtó kötelezett, de nevében és helyében eljárva a meghatalmazott teljesíti azt. Önszámlázás esetén a vevő az értékesítő meghatalmazottjaként eljárva, de az eladó, szolgáltatást nyújtó nevében eljárva állítja ki a számlát, teljesíti az ahhoz fűződő egyéb kötelezettségeket is. A számlaadatszolgáltatási kötelezettséget, illetve az adóhatóság részére a számla-adatexportot is a termék értékesítőjének, szolgá...
A cikk olvasásához be kell jelentkeznie az oldalra

Ha még nincs Saldo tagsága, nézze meg, hogyan válhat taggá, hogy olvashassa cikkeinket

Ne maradjon le a változásokról!
Íratkozzon fel hírlevelünkre!