Tárgyi eszközök értékesítéséhez kapcsolódó áfakorrekciók
Cikk, Hír

Tárgyi eszközök értékesítéséhez kapcsolódó áfakorrekciók

2023-10-04
Arányosan levonható-e a levonási tiltás alá eső tárgyi eszköz beszerzésének áfatartalma, ha más tagállami adóalanynak adómentesen értékesítjük az eszközt?

A tárgyi eszköz beszerzéséhez kapcsolódó áfát alapvetően három lépésben, a beszerzés időpontjában, figyelési időszakon belül évenként, illetve figyelési időszakon belüli értékesítés esetén az értékesítés időpontjában vizsgáljuk.

Amennyiben az adóalany az általa használt tárgyi eszközt figyelési időszakon (ingatlan esetében a beszerzést követő 240 hónapon, ingóság esetében 60 hónap) belül értékesíti, akkor az értékesítés teljesítési időpontját magában foglaló hónapra, illetve a figyelési időszakból még hátralévő hónapokra együttesen időarányosan jutó előzetesen felszámított adó összegét

  • véglegesen levonhatja, ha a tárgyi eszköz értékesítése adólevonásra egyébként jogosítaná, illetve
  • véglegesen nem vonhatja le, ha a tárgyi eszköz értékesítése adólevonásra egyébként nem jogosítaná feltéve,

ha a beszerzéshez kapcsolódó levonható előzetesen felszámított adó összegéhez képest különbözet keletkezik, és annak összege abszolút értékben kifejezve eléri, vagy meghaladja az 1.000 forintnak megfelelő pénzösszeget (Áfa tv. 136. §).

A tárgyi eszközök figyelési időszakon belüli értékesítése kapcsán az alábbi megfontolásokat érdemes tenni.

  • Amennyiben a beszerzéskor az áfa levonható volt és az eszköz értékesítése áfaköteles vagy adólevonásra jogosító adómentes értékesítés keretében történik, akkor beszerzéshez kapcsolódó áfát az értékesítés kapcsán nem kell korrigálni.
  • Amennyiben beszerzéskor az áfa levonható volt, de az értékesítés adólevonásra nem jogosító adómentes értékesítés keretében történik, akkor a beszerzéskor levont áfának az értékesítés hónapja és a figyelési időszakból még hátralévő hónapokkal arányos összegét vissza kell fizetni (2365 áfa bevallás 35. sor).

Ilyen értékesítés lehet például, ha a vállalkozás új ingatlant szerez be adóköteles ingatlan bérbeadás céljából, majd később adómentesen értékesíti az ingatlant.

  • Ha a tárgyi eszköz beszerzéséhez kapcsolódó áfa a tevékenység jellegére vagy a tételes tiltó rendelkezések miatt nem volt levonható, akkor a figyelési időszakon belüli értékesítés általában adómentes (például Áfa tv. 86. §; 87. §). A figyelési időszakból még hátralévő időszakra jutó áfára levonási jogot nem alapíthat. A beszerzéskor le nem vonható áfát az értékesítéskor nem lehet korrigálni.

Ilyen értékesítés lehet például, ha a vállalkozás tulajdonában lévő személygépkocsit az Áfa tv. 87. § szerint adómentesen értékesíti.

  • Ha a tárgyi eszköz beszerzéséhez kapcsolódó áfa a tevékenység jellegére vagy a tételes tiltó rendelkezések miatt a beszerzéskor nem volt levonható, de az értékesítés áfaköteles, vagy adólevonásra jogosító adómentes termékértékesítés keretében valósul meg, úgy a beszerzéskor le nem vonható áfának a figyelési időszakból még hátralévő időszakra jutó arányos összegét a vállalkozás pótlólagosan levonhatja (2365 áfa bevallás 64-66. sor).

Ilyen értékesítés például, a saját vállalkozásban használt személygépkocsi közösségen belül adómentes értékesítése, vagy adómentes termékexportja. Ebben az esetben a figyelési időszakból még hátralévő hónapokkal arányos beszerzéshez kapcsolódó áfa pótlólagosan levonásba helyezhető.

A tárgyi eszközök figyelési időszakon belüli értékesítéshez kapcsolódó korrekciók áfahatását az értékesítés teljesítési időpontját magában foglaló bevallási időszakról elkészített áfabevallásban kell elszámolni.

 

Ajánljuk figyelmébe KLUB tagságunkat, melynek keretében naprakész válaszokat kaphat áfát érintő tevékenységek kapcsán!  

Vincze Péter
Vincze Péter okleveles adószakértő

Ne maradjon le a változásokról!
Íratkozzon fel hírlevelünkre!