UJEGYKE néven új adatlap kerül bevezetésre
Cikk, Hír

UJEGYKE néven új adatlap kerül bevezetésre

2023-02-01
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2023. január 28-tól új adatlapot vezetett be az állandó meghatalmazások bejelentésére UJEGYKE néven

Az UJEGYKE adatlapon átfogó ügycsoportokra, ügytípusokra lehet meghatalmazást adni. A kiválasztott ügycsoportban a képviselő az ügyek minden egyes mozzanatában eljárhat személyesen, elektronikusan, telefonon vagy akár papíralapon is. Nem kell külön-külön jelölni például az iratbetekintésre, lekérdezésre, adatszolgáltatásra vonatkozó jogot, a NAV telefonos ügyintéző rendszerének használatára sem kell külön jogosultságot megadni, mert az az adott ügycsoportban automatikusan jár a képviselőnek. Így az adóügyek intézésére jogosult képviselők a továbbiakban külön bejelentés nélkül is intézhetnek ügyet telefonon meghatalmazójuk nevében, ha van PIN-kódjuk.

A NAV a változatlan és érvényes jogosultságokat hivatalból átvezeti az új rendszerében. A korábban bejelentett jogosultságok közül az új nyilvántartásba azokat vezeti át a NAV, amelyek tartalmilag megfelelnek az új ügycsoportok tartalmának.

A hivatal tájékoztatása szerint értesíteni fogják azokat a személyeket, akiknek érdemben változik a jogosultságuk.

UJEGYKE adatlapot akkor szükséges beadni, ha a meghatalmazott korábban bejelentett jogosultságai szerint nem jogosult egy átfogó ügycsoport intézésére. Ilyen helyzet például az, amikor egy képviselő kizárólag telefonos ügyintézésre volt jogosult, mert ennek alapján az új rendszerben nem kaphat a teljes ügycsoportra ügyintézési jogot. Ebben az esetben a képviselő nem járhat el ügyfelei nevében, ha nem tesz bejelentést az UJEGYKE adatlapon.

Ha a korábbi jogosultság nem megfeleltethető az új ügycsoportnak vagy az túlzott mértékű tartalmi változáshoz vezetne, a NAV egyedileg értesíti az adózót és meghatalmazottját az új bejelentés szükségességéről.

Az az adózó, illetve meghatalmazottja, aki nem kap a NAV-tól személyre szóló tájékoztatást az új jogokról, 2023. január 28. után a NAV Ügyfélportálján ellenőrizheti jogosultságait, és ha szükséges, új bejelentést is tehet.

2023. január 30-tól az állandó meghatalmazásokat online már az ONYA-ban kell benyújtani, és az eBEV portálon január 23-án 12 órától nem lehet új képviseleti bejelentést tenni, illetve a már meglévőt módosítani.

Mike Éva Judit
Mike Éva Judit adótanácsadó

Ne maradjon le a változásokról!
Íratkozzon fel hírlevelünkre!