Változott a NAV álláspontja a 30 év alatti anyák kedvezménye kapcsán
Cikk, Hír

Változott a NAV álláspontja a 30 év alatti anyák kedvezménye kapcsán

2023-01-25
Január 1-től jogosult a kedvezményre az, aki 2022-ben szerzett magzatra tekintettel jogosultságot családi kedvezményre

A 30 év alatti anyák kedvezményét a 596/2022. (XII.28.) Korm. rendelet vezette be 2023. január 1-jétől. A Korm.rendelet 5. §-a értelmében az e rendelet szerinti kedvezmény abban az esetben illeti meg a fiatal anyát, ha magzatára, vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel a családi kedvezményre való jogosultsága 2022. december 31-ét követően nyílik meg. A jogszabály szövege alapján az eddigi adóhatósági álláspont is az volt, hogy az a fiatal anya, aki magzatra tekintettel 2022. december 31. előtt szerzett jogosultságot, a 30 év alatti anyák kedvezményét attól a hónaptól érvényesítheti, amikortól gyermekre tekintettel válik jogosulttá családi kedvezményre, tehát a gyermek születésének hónapjától.

A NAV 2023. január 24-én frissítette minden tájékoztatóját, amiben az adóalapkedvezmények szabályai találhatóak. A mostani álláspont szerint már az az anya is január 1-jétől érvényesítheti a 30 év alatti anyák kedvezményét, akinek magzatra tekintettel 2022-ben nyílt meg a jogosultsága a családi kedvezményre és gyermeke 2023-ban születik meg.

Az a jogosult, aki az eddigi értelmezés alapján nem töltött ki adóelőleg-nyilatkozatot a 30 év alatti anyák kedvezményére vonatkozóan és a fentiek alapján jogosult január 1-től igénybe venni a kedvezményt, még a kifizetés előtt kitöltheti a nyilatkozatot. Abban az esetben, ha a januári bér tekintetében erre már nincs lehetőség, úgy a kitöltött adóelőleg-nyilatkozatot a kifizető a következő kifizetésnél már figyelembe veszi. Amit januárban nem tudott érvényesíteni a magánszemély, azt az adóbevallásában tudja érvényesíteni és azt az adó összeget visszakérni.

dr. Báthory-Király Kata
dr. Báthory-Király Kata okleveles adószakértő, adatvédelmi tisztviselő

Ne maradjon le a változásokról!
Íratkozzon fel hírlevelünkre!