Visszáru áfakezelése
Cikk, Hír

Visszáru áfakezelése

2023-09-06
Visszáru esetén kinek és milyen számlát kell kiállítania?

A visszáru áfakezelése attól függ, hogy a vevő milyen oknál fogva szállítja vissza a kötelezett részére az árut.

  1. Amennyiben az áru hibás téves (a megrendelésnél nagyobb mennyiségű áru kerül leszállításra) vagy meghiúsult teljesítés miatt kerül visszaszállításra, úgy értékesítőnek kell az eredeti teljesítésről kiállított számlát módosítania. Ebben az esetben a visszáruról csak az a vállalkozás állíthatja ki a helyesbítő számlát, amelyik eredetileg értékesítette azt. Így például helytelen az az eljárás, amelynél a vevő állítja ki a visszaküldött áruról a helyesbítő számlát, mivel az eredeti értékesítés adóalapja csökken a teljesítést követően.
  2. Ha az árut az értékesítő egy bizonyos időtartamon belül, pusztán üzletpolitikai megfontolások alapján „veszi vissza”, úgy az adóhatóság álláspontja szerint, a visszavételt önálló termékértékesítésként kell kezelni. Vagyis az áru visszaszállítását a korábban vevői pozícióban lévő vállalkozásnál kell önálló termékértékesítésként kezelnie és önálló értékesítésként számláznia. Ennek okán módosító számla kiállítására nincs lehetőség.

Sok esetben azonban a visszáruról a második esetben az értékesítő - számviteli megfontolások miatt - módosító számlát állít ki. E gyakorlat azonban az említett adóhatósági álláspontnak nem feleltető meg és nem is javasoljuk e gyakorlatot folytatni.

 

Adóhatósági ellenőrzések a gyakorlatban - különösen az ÁFA és a Transzferár területén címmel előadást tartunk 2023. szeptember 19-én. Ne maradjon le és jelentkezzen ankétunkra!

Vincze Péter
Vincze Péter okleveles adószakértő

Ne maradjon le a változásokról!
Íratkozzon fel hírlevelünkre!