22/2009. Periodika 22. kérdés
Cikk, Hír

22/2009. Periodika 22. kérdés

2009-05-20
Milyen esetben nem keletkezhet áfa fizetési kötelezettség az apport után?

{$cim}

{$lead}

A 2008. január 1-jétől hatályos általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: áfatörvény) 17. és 18. §-ai alapján az apport átadása meghatározott feltételek esetén nem minősül sem termékértékesítésnek, sem szolgáltatásnyújtásnak, azaz nem tartozik az áfatörvény hatálya alá tartozó ügyletnek.

Ez egyrészt azt jelenti, hogy az apport átadásakor nem kell megfizetni az általános forgalmi adót, másrészt pedig az eszköz vállalkozásból történő kivonása miatt nem keletkezik a tárgyi eszközökre egyébként általánosan előírt, az áfatörvény 135. és 136. §-ai szerinti pótlólagos áfa fizetési kötelezettség.

Az első feltétel, hogy mindkét fél (az apportot átadó és az apportot szerző) belföldön bejegyezett adóalany legyen. Az adóztatás alóli mentesüléshez nem csupán az alanyi mentesség választása tiltott, hanem a mezőgazdasági tevékenység folytatására tekintettel fennálló különleges jogállás is, amikor az adófizetési kötelezettség teljesítése nem valósulhat meg. Az apportálás „áfa mentességét” ugyanakkor nem zárja ki az a körülmény, ha az apportot szerző adóalany adó alóli mentes (áfatörvény 85–86. §) tevékenységet is végez.

A második feltétel szerint az apportot szerző fél az apportált ingatlanok és eszközök vonatkozásában jogutódként jár el. Abban az esetben, amikor a jogelőd nem szűnik meg,  az apportálót az elévülés időn belül az apportot fogadóval a szerzésig keletkezett áfa kötelezettségek teljesítésében egyetemleges felelősség terheli a szerzett vagyonhoz kötődően.
 
A harmadik feltétel (adó- és polgári jogi, illetve a gazdasági társasági törvény) szerint az átadott eszközökön nem lehet elidegenítést korlátozó teher, illetve az elidegenítés nem függhet harmadik fél hozzájárulásától.

Továbbá a fogadó félnek rendelkeznie kell az eszközök, berendezések működtetéséhez szükséges engedélyekkel. A tevékenységi kört az adóhatóságnál, illetve a cégbíróságon be kell jegyeztetni.

Az előírt feltétel teljesülése esetén az apport átadása nem tartozik az áfatörvény hatálya alá tartozó ügyletnek, így nem keletkezik fizetendő adó, ebből következően a befogadó félnek sem lesz levonható áfája.

Amennyiben a törvényben előírt feltételek bármelyike nem teljesül, a termék értékesítéséhez, a szolgáltatás nyújtásához fűződő joghatás beáll, s ezáltal adófizetési kötelezettség azonnal keletkezik.

Ne maradjon le a változásokról!
Íratkozzon fel hírlevelünkre!