Magánszemély tulajdonában lévő levédett ˝logo˝értékesítése
Cikk, Hír

Magánszemély tulajdonában lévő levédett ˝logo˝értékesítése

2010-07-30
Egy magánszemély tulajdonában levédett „logo” van. A magánszemély egy kft. tulajdonosa. A magánszemély használatba szeretné adni a kft-nek a logo-t, amiért díjat kapna. A levédett „logo” bérbe adására felhasználási szerződés alapján kerülhet sor.

Egy magánszemély tulajdonában levédett „logo” van. A magánszemély egy kft. tulajdonosa. A magánszemély használatba szeretné adni a kft-nek a logo-t, amiért díjat kapna. A levédett „logo” bérbe adására felhasználási szerződés alapján kerülhet sor.

A felhasználási szerződés is tartalmazhat személyi munkavégzési díjat és vagyoni jog felhasználásának ellenértékét is. Az ügylet jellegéből adódóan feltételezhető, hogy személyes munkavégzés ebben az esetben nem történik.

A felhasználási szerződésnek megfelelő értékű vagyoni értékű jog után – tekintettel arra, hogy a jog nem keletkeztet biztosítási jogviszonyt – 27%-os egészségügyi hozzájárulást kell fizetnie a kifizetőnek. Az egészségügyi hozzájárulás alapja az adóelőleg számításnál figyelembevett jövedelem.

A kapott díjazás a személyi jövedelemadó törvény szerint önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősül, az összevont adóalap részét képezi. A személyi jövedelemadó-előleg alapja a bevételből a magánszemély nyilatkozata szerinti költség levonása után fennmaradó rész. Az Szja törvény szerint kiszámított jövedelmet növelni kell az adóalap kiegészítéssel. Az adóalap kiegészítés fő szabály szerint a jövedelem 27 százaléka. Az adóelőleget a kifizető állapítja meg, vonja le, fizeti és vallja be a kifizetést követő hó 12-ig. Fő szabály szerint az adóelőleg alapjaként megállapított összegből (az adóalap-kiegészítéssel növelt jövedelemből) 32% személyi jövedelemadó előleget kell levonnia a kifizetőnek. Ha a magánszemély a kifizetést megelőzően nyilatkozik az adóelőleg megállapítására kötelezett kifizetőnek arról, hogy az adóévi összevont adóalapja várhatóan nem éri el az 5 millió forintot, akkor a kifizető a 17 százalékos adókulccsal állapítja meg az adóelőleget, mindaddig, amíg a magánszemély a nyilatkozatát vissza nem vonja, vagy az általa történő kifizetés (kiegészítéssel együtt) nem éri el az 5 millió forintot.

A kifizetőnek a 1008. számú havi adó- és járulékbevallásban közölni kell a magánszemély részére kifizetett összeg utáni adókötelezettséget.

Adóköteles tevékenységet az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény alapján csak adószámmal rendelkező adózó folytathat. Az adószám megállapítása érdekében a magánszemélynek a tevékenysége megkezdése előtt eleget kell tennie bejelentési kötelezettségének.

Amennyiben az adószámos magánszemély által kiállított számla alapján kifizetésre kerülő díjat megelőzően a magánszemély nem tesz nyilatkozatot a kifizetőnek az adóelőleg levonására, akkor az adóelőleg megállapítása és megfizetése az önálló tevékenységet folytató magánszemély kötelezettsége. A magánszemély az adóelőleg-alap számításánál figyelembe vett jövedelem után 27% EHO fizetésére kötelezett. Miután a jövedelem után a magánszemély kötelezett az EHO megfizetésére, adóelőleg megállapításánál a jövedelem 78%-át kell figyelembe venni, és fő szabály szerint erre kell a 27% adóalap kiegészítést rászámolni. Az önálló tevékenységből származó bevétel után az adóelőleget negyedévente, a negyedévet követő hónap 12. napjáig kell megállapítania és befizetnie a magánszemélynek. Az egészségügyi hozzájárulást év közben előlegként kell megfizetnie az adóelőleg illetve az adó megfizetésével egyidejűleg, és véglegesen a tárgyévi jövedelemadó-bevallásában kell bevallania.

2010. júliusi állapot szerint.

Ne maradjon le a változásokról!
Íratkozzon fel hírlevelünkre!