Témakörök
Indul a „Nyári diákmunka 2022.” program
Cikk, Hír

Indul a „Nyári diákmunka 2022.” program

2022-06-22
Bértámogatás a diákmunka programban résztvevők diákok foglalkoztatása után

2022. június 15. napjától az idén is lehetőségük nyílik a diákoknak, hogy regisztráltassák magukat az illetékes járási (fővárosi kerületi) hivataloknál, ha munkát szeretnének vállalni önkormányzatoknál, vagy mezőgazdasági, turisztikai, illetve vendéglátó területen. Az állami foglalkoztatási szervként eljáró hivatalok a diákok számára munkaerőpiaci információt nyújtanak. A programra jelentkező diákokat foglalkoztató önkormányzatok, továbbá a mezőgazdasággal, turizmussal és vendéglátással foglalkozó gazdálkodó szervezetek pedig bértámogatásban részesülnek, melynek igénylése hatósági eljárás keretében nyújtható be a székhely, telephely vagy a munkavégzés helye szerinti illetékes járási hivatalhoz. 

A nyári diákmunka programba azok a fiatalok jelentkezhetnek, akik:

  • 16–25 év közötti nappali tagozaton tanuló diákok,
  • szolgáltatást kérőként kérték nyilvántartásba vételüket és
  • foglalkoztatásra irányuló, vagy vállalkozási jogviszonnyal nem rendelkeznek.

A nyári diákmunka program keretében a diákok foglalkoztatására kizárólag a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) hatálya alá tartozó munkaviszonyban kerülhet sor rész vagy teljes munkaidős foglalkoztatás keretében 2022. július 1. és 2022. augusztus 31. közötti időtartam alatt.


Diákmunka önkormányzatoknál

A területi, települési önkormányzatok, önkormányzati alaptevékenységet végző intézmények, továbbá egyházi jogi személyek a programban résztvevő diákok foglalkoztatása esetén bértámogatásban részesülnek. A bértámogatás mértéke a diákok legfeljebb napi 6 órás foglalkoztatása esetén a munkabér összegének 100 %-a. A támogatás megállapítása során havi munkabérként a szakképzettséget igénylő munkakör esetében 195.000 Ft/fő/hó, szakképzettséget nem igénylő munkakör esetében pedig 150.000 Ft/fő/hó összeg vehető figyelembe. A támogatás legfeljebb 2 hónap időtartamra nyújtható.

  Munkabér Ft/hó Támogatás Ft/hó
Szakképzettséget igénylő munkakörben 6 órában foglalkoztatott 195 000 Ft/hó 195 000 Ft/hó
Szakképzettséget nem igénylő munkakörben 6 órában foglalkozatott diák 150 000 Ft/hó 150 000 Ft/hó

A napi 6 óránál rövidebb munkaidőben történő foglalkoztatás esetén a támogatási összeg arányosan csökken.


Diákmunka a mezőgazdaság, turizmus és a vendéglátás területén

A mezőgazdaság, a turizmus és vendéglátás területén is lehetőség van a program keretében diákok idényjellegű foglalkoztatására. A program keretében a munkaadók számára a célcsoportba tartozó személyek munkaviszonyban történő alkalmazása esetén legfeljebb napi 8 órás foglalkoztatás támogatható. Bértámogatásként a munkabér összegének 75 %-a jár legfeljebb 2 hónap időtartamra. A támogatás megállapítása során havi munkabérként a szakképzettséget igénylő munkakör esetében a garantált bérminimum, szakképzettséget nem igénylő munkakör esetében pedig a minimálbér havi összege vehető figyelembe, melynek 75 %-a adható bértámogatásként.

  Munkabér Ft/hó Támogatás Ft/hó
Szakképzettséget igénylő munkakörben 6 órában foglalkoztatott 260 000 Ft/hó 195 000 Ft/hó
Szakképzettséget nem igénylő munkakörben 6 órában foglalkozatott diák 200 000 Ft/hó 150 000 Ft/hó

A napi 8 óránál rövidebb munkaidőben történő foglalkoztatás esetén a támogatási összeg arányosan csökken. 


A nyári diákmunka programhoz kapcsolódó részletes tájékoztatót ITT érhetik el olvasóink.

Kissné Horváth Marianna
Kissné Horváth Marianna adótanácsadó, bér- és tb szakértő

Ne maradjon le a változásokról!
Íratkozzon fel hírlevelünkre!