Kata adóalany részére szeptembertől kifizetett 3 millió Ft feletti kifizetői 40%-os adót kell-e fizetni?
Cikk, Hír

Kata adóalany részére szeptembertől kifizetett 3 millió Ft feletti kifizetői 40%-os adót kell-e fizetni?

2022-09-14
Augusztusra kell a ’08-as bevalláson teljesíteni a kifizetői 40%-os adót

A régi Kata tv. 2022. augusztus 31-ig hatályos 8. § (6c) bekezdése értelmében, ha az Art. szerinti kifizető a tárgyévben ugyanazon kisadózó vállalkozásnak az év elejétől összesítve 3 millió forintot meghaladó összegű bevételt juttat, a 3 millió forintot meghaladó összegű juttatás után 40 százalékos mértékű adót fizet. A kifizető az adót elsőként annak a hónapnak a 12. napjáig állapítja meg, vallja be és fizeti meg, amelyet megelőzően az említett juttatási értékhatárt átlépte, majd a tárgyév minden olyan hónapját követő hónap 12. napjáig, amelyben a kisadózó vállalkozás részére bevételt juttat. A bevallásban a kifizető feltünteti a kisadózó vállalkozás adószámát, nevét és címét.
Fenti szabály alapján az adófizetési és bevallási kötelezettség a kifizetéshez igazodott, vagyis a kifizetés hónapját követő hónap 12. napjáig kellett teljesíteni az adómegállapítási, -bevallási és fizetési kötelezettséget. 
Sem a már hatályon kívül helyezett jogszabály, sem egyéb jogszabály nem tartalmaz átmeneti rendelkezést a kifizetői 40%-os adófizetéssel kapcsolatban, azonban a 2208-as bevallás kitöltési útmutatójában található magyarázat szerint a 2208A-01-04-es lapját utoljára augusztusban lehet kitölteni. A régi Kata tv. 2022. szeptember 1-től nem hatályos jogszabály és a megszűnés szabályai szerint minden kata adóalanyként kiállított számla katás bevétel a megszűnés napján, akkor is, ha még nincs pénzügyileg teljesítve.
Ha a kifizető 2022. szeptember 1. után juttat olyan bevételt a vállalkozásnak, amely alapján 40%-os adófizetési kötelezettsége keletkezik, akkor az adómegállapítási, -bevallási, és fizetési kötelezettséget teljesíteni kell az augusztus hónapra vonatkozó 2208-as bevallás önellenőrzésével. A kifizetőnek az önellenőrzési pótlékot is meg kell fizetnie, mivel az önellenőrzési pótlékra vonatkozó rendelkezések mentességi szabályt nem tartalmaznak.

dr. Báthory-Király Kata
dr. Báthory-Király Kata okleveles adószakértő, adatvédelmi tisztviselő

Ne maradjon le a változásokról!
Íratkozzon fel hírlevelünkre!