Megszűnt a köztartozás-mentesség vizsgálata a közbeszerzési kifizetéseknél
Cikk, Hír

Megszűnt a köztartozás-mentesség vizsgálata a közbeszerzési kifizetéseknél

2018-01-22
Az ajánlatkérőként szerződő költségvetési szerveknek a kifizetéskor már nem szükséges vizsgálni a szerződéses partner köztartozás-mentességét.

Nem szerepel az új Art. (Adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény) rendelkezései között a közbeszerzésekhez kapcsolódó kifizetések során alkalmazott köztartozás-mentesség ellenőrzésének kötelezettsége, így az ajánlatkérőként szerződő költségvetési szerveknek a kifizetéskor már nem szükséges vizsgálni a szerződéses partner köztartozás-mentességét.

Emlékeztetőül: a „régi Art” 36/A. §-a a körbetartozás elkerülése érdekében 2008-tól írta elő az ajánlattevő-alvállalkozó, és az ajánlatkérő-ajánlattevő közötti kifizetésekre a nemleges adóigazolás bemutatását (vagy a köztartozásmentes adózói adatbázisban történő szereplést), illetve az esetleges köztartozás erejéig a kifizetés visszatartását. A rendelkezés 2008. decemberéig a havonta nettó módon számított 100.000 Ft, majd ezt követően a 200.000 forintot meghaladó kifizetésnél írta elő az igazolást, majd később a válságra tekintettel a visszatartást is csak a 2008. szeptember 30. napját megelőző időszakból származó köztartozásra kellett érvényesíteni.

A fenti szabály az új Art. 2018. január 1-i hatályba lépésével szinte teljesen megszűnt, mivel sem az Art., sem a közbeszerzési törvény (Kbt.) nem tartalmaz erre vonatkozó előírást.

Egyedül az építési beruházásoknál, és kizárólag az ajánlattevő és alvállalkozója közötti kifizetésekre maradt meg a köztartozás-mentesség ellenőrzésének kötelezettsége, mivel a 475/2017. (XII. 28.) Korm. rendelet beemelte ezt a szabályt a 322/2015. (X. 30.) Korm. rendelet 32/B. §-ába. De ismételten hangsúlyozzuk, hogy ezt nem kell alkalmazni az ajánlatkérőként szerződő fél által teljesített kifizetésekre. A rendelet 36. § (4) bekezdésében szereplő átmeneti rendelkezés értelmében az új szabályokat a 2018. január 1-ét követően teljesített kifizetésekre kell alkalmazni - függetlenül attól, hogy a szerződés mely időpontban köttetett. 

Álláspontunk szerint a korábban kötött közbeszerzési szerződések módosítására nincs szükség, mivel a korábbi Art. 36/A. §-ban foglalt rendelkezések hatályon kívül kerülésével a szabály automatikusan nem alkalmazandó.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a fenti változások csak a közbeszerzésekhez kapcsolódó kifizetéseket érinti, azaz a közbeszerzési eljárás során az ajánlattevők köztartozás-mentességét továbbra is vizsgálni kell a Kbt. 62. § (1) bekezdés b) pontjára tekintettel, a 321/2015. (X. 30.) Korm. rendelet 8. § b) pontja, illetve a 17. § (1) bekezdése szerint.

 

Saldo-tipp

Elektronikus Közbeszerzési Rendszer
részletes bemutatása - 2018

Előadó:
Murvai László,
a Saldo Zrt. közbeszerzési szaktanácsadója

Időpont: 2018. március 20.
További információkért és a jelentkezéshez kattintson ide!

(06-1-)237-9817-es telefonszámon!

 

Murvai László
Murvai László felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó

Ne maradjon le a változásokról!
Íratkozzon fel hírlevelünkre!