Problémák az új közbeszerzési törvénnyel kapcsolatban
Cikk, Hír

Problémák az új közbeszerzési törvénnyel kapcsolatban

2015-11-09
Jelenleg nem indítható hirdetménnyel vagy összefoglaló tájékoztatással induló nemzeti közbeszerzési eljárás

Bár 2015. november 1-én hatályba lépett az új közbeszerzési törvény, és az alkalmazásához szükséges legfontosabb végrehajtási rendeletek is kihirdetésre kerültek, egyelőre mégsem indítható olyan uniós értékhatár alatti eljárás, amelyhez hirdetmény közzététele, vagy összefoglaló tájékoztatás megjelentetése lenne szükséges.
Ennek oka, hogy a mivel a végrehajtási rendeletek a törvény hatályba lépése napjaiban jelentek meg, és a Közbeszerzési Hatóságnak nem volt ideje felkészülni az alkalmazásra, ezért az általa működtetett Elektronikus Hirdetménykezelő Rendszerben még nem kerültek leprogramozásra a 44/2015. (XI. 2.) MvM rendeletben közzétett hirdetményminták.
Továbbá a Hatóság honlapján nem került még kialakításra az a felület, ahol a Kbt. 113. §-a szerinti „összefoglaló tájékoztató” közzététele lehetséges lenne, így most ezek az eljárások sem indíthatók.
A Közbeszerzési Hatóság a honlapján közlemény útján fogja tájékoztatni a gazdasági szereplőket a fentiekkel kapcsolatos változásokról.

Az átmeneti akadályok nem érintik a Kbt. 115. §-a szerinti – a 18 M Ft alatti árubeszerzésekre és szolgáltatás-megrendelésekre, valamint a 100 M Ft alatti építési beruházásokra alkalmazható – hirdetmény nélküli eljárásokat, azok már jelenleg is indíthatóak az új szabályok szerint. Ugyanez igaz a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárásokra is, mivel a Kbt. 103. § szerinti tájékoztatást a Közbeszerzési Hatóságnak e-mailen kell megküldeni (a hnt@kt.hu címre).

Uniós eljárásrendben pedig a 44/2015. (XI. 2.) MvM rendelet átmeneti rendelkezése teszi lehetővé a hirdetmények közzétételét, ugyanis ennek 43. § (4) bekezdése kimondja, hogy az uniós hirdetményminta rendelet kihirdetéséig, illetve mindaddig, amíg a Hatóság nem biztosítja az Európai Unió Hivatalos Lapjában (TED) megjelenő hirdetmények elektronikus úton történő fogadását, addig az adott hirdetményhez a 842/2011/EU rendelet szerinti megfelelő hirdetménymintát kell alkalmazni, amely jelenleg is elérhető a hirdetménykezelő rendszerben.
A Közbeszerzési Hatóság szintén a honlapján tesz közzé tájékoztatást, ha az új uniós hirdetményminta rendelet szerinti hirdetmények feladhatóak lesznek. Ezt követően a 842/2011/EU rendelet szerinti hirdetményminták a 2015. november 1-jét követően indult közbeszerzési eljárásokban már nem lesznek alkalmazhatók.

 

Saldo-tipp

Közbeszerzési eljárást szeretne lebonyolítani?

Mi teljes körű segítséget nyújtunk.

Részletes információkért kattintson ide,

vagy keresse közbeszerzési tanácsadóinkat

a (06-1-)237-9817-es telefonszámon

(06-1-)237-9817-es telefonszámon!

 

Murvai László
Murvai László felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó

Ne maradjon le a változásokról!
Íratkozzon fel hírlevelünkre!