A rendezvényfotók adatvédelmi kérdései
Cikk, Hír

A rendezvényfotók adatvédelmi kérdései

2022-11-16
Rövid összefoglaló: Az év végi partnerrendezvények, csapatépítések fotózása és a fotók felhasználása során is kiemelt jelentőségű az adatvédelmi szabályok betartása

Az ünnepek közeledtével megsokasodnak a partnerrendezvények, a céges vacsorák, munkavállalóknak tartott év végi összejövetelek, csapatépítések, melyek gyakran együtt járnak a jó hangulatot, az összetartozást megörökítő, a brandet népszerűsítő fotózással.

A rendezvényfotók készítése és felhasználása során azonban kiemelt figyelmet célszerű fordítani az adatvédelmi szabályok betartására is, hiszen a GDPR alapján személyes adat az érintettre vonatkozó bármely információ, amely alapján az érintett azonosítható, így például az a fotó is, amelyen a rajta szereplő természetes személy egyértelműen felismerhető, ezen képfelvételek elkészítése, felhasználása, nyilvánosságra hozatala pedig adatkezelésnek minősül.

Az adatkezelés jogszerűségének egyik legfontosabb feltétele, hogy az adatkezelő az adatkezeléshez megfelelő jogalappal rendelkezzen. Ez esetben a leggyakrabban alkalmazott jogalap, ha beszerezzük az érintettek hozzájárulását a fotózást megelőzően.

Az érintett hozzájárulása csak akkor lesz érvényes, ha az önkéntes, azaz bármilyen hátrány nélkül dönthet úgy, hogy nem szeretne szerepelni a fotókon, továbbá konkrét és megfelelő tájékoztatáson alapul, tehát az érintettet előzetesen tájékoztatták a fotók felhasználásának módjáról is. A fotók készítése, különböző médiumokban történő közzététele stb. külön-külön adatkezelésnek számít, így ezekhez külön kell kérni hozzájárulást is. Lényeges követelmény továbbá, hogy ha pl. egy Mikulás ünnepséget szeretnénk megörökíteni, tehát a felvételeken kiskorú gyermek is szerepel, a hozzájárulás bekérése során vegyük figyelembe a Polgári Törvénykönyv cselekvőképességre és szülői felügyeleti jogra vonatkozó rendelkezéseit is.

Amennyiben egyéb munkahelyi adatkezeléssel kapcsolatos témák is foglalkoztatják Önöket, regisztráljanak november 30-i rendezvényünkre, amiről további információt a  https://adozasitanacsadas.hu/bejegyzes/ingyenes-online-konzultacios-nap-gdpr-temaban oldalon olvashatnak.

dr. Székvölgyi Annamária
dr. Székvölgyi Annamária jogtanácsos

Ne maradjon le a változásokról!
Íratkozzon fel hírlevelünkre!