A székhelyszolgáltatás bejelentése szeptembertől változik
Cikk, Hír

A székhelyszolgáltatás bejelentése szeptembertől változik

2017-06-05
Július 1-jétől a székhelyszogáltatásra vonatkozó jogviszonyt írásba kell foglalni.

A 2017. január 1-jén bevezetett Art. rendelkezés értelmében a 2017. január 1. után kötött székhely-szolgáltatási szerződéseket a szolgáltatás igénybe vevőjének be kell jelenteni a NAV-hoz. A legújabb törvénymódosítás értelmében azokat az egyéni vállalkozókat, illetve cégbejegyzésre kötelezett adózókat, akik 2016. december 31-ig kötöttek székhely-szolgáltatási szerződést, ezen szolgáltatás igénybe vétele kapcsán is bejelentési kötelezettség terheli. A szolgáltatás igénybe vevői 2017. szeptember 29. napjáig kell teljesítsék ezen bejelentési kötelezettségüket.

Pontosításra került továbbá a székhelyszolgáltató fogalma is, mellyel egyértelművé válik, hogy az   üzletszerű gazdasági tevékenységként folytatott székhelyszolgáltató magánszemélyeken kívül az ilyen tevékenységet folytató szervezetek is székhelyszolgáltatónak minősülhetnek.

A Magyar Közlöny 2017. évi 80. számában megjelent a székhelyszolgáltatásról szóló 7/2017. (VI.1.) IM rendelet. A rendelet értelmében a székhelyszolgáltatásról a feleknek írásbeli megbízási szerződést kell kötni. A megbízási szerződéssel egy tekintet alá esik a felek közötti bármilyen szerződés, aminek eredményeként a megbízott biztosítja a megbízó cég székhelyét, azonban a megbízó az ingatlant ténylegesen nem használja, és a székhelyhez kapcsolódó kötelezettségeknek nem a cég törvényes vagy szervezeti képviselője vagy alkalmazottja tesz eleget. A felek közötti szerződés nem lehet határozott idejű, kivéve, ha maga a megbízó cég létesítése is határozott időre jött létre. Székhelyül csak olyan ingatlan szolgálhat, amely a megbízott kizárólagos tulajdonában van, vagy amelyre a megbízott használati jogát az ingatlan-nyilvántartásba bejegyezték.

A felek közötti szerződésben meg kell határozni azokat az iratokat, amelyeket a megbízott a megbízó javára a székhelyen őriz. Ezek közé az iratok közé legalább a cégiratok, hatósági engedélyek, adóhatósági adatbejelentések, valamint a számviteli beszámoló tartoznak. A cég névtábláját a megbízott jól látható helyen kell elhelyezze az ingatlanra. Amennyiben a megbízott több cég székhelyszolgáltatását látja el, a megbízottak iratait egymástól elkülönítve kell tartania. Az átvett iratokról, ingóságokról naprakész jegyzéket kell vezetnie a megbízottnak.

A székhelyszolgáltatás ideje alatt a megbízott köteles gondoskodni a cégnek érkezett iratok átvételéről, és erről a megbízót 1 munkanapon belül értesíteni kell.

A rendelet kiterjed a már hatályban lévő székhely-szolgáltatási szerződésekre is, amelyeket legkésőbb 2017. augusztus 31-ig kell e rendelet előírásainak megfelelően módosítani. Ha a felek közötti szerződést nem foglalták írásba, a szerződést írásba kell foglalni. A rendelet előírásai nem vonatkoznak arra az esetre, ha a felek közötti székhely-szolgáltatási szerződés 2017. augusztus 31-ig megszűnik.

Saldo-tipp

Adózási, számviteli kérdésre keresi a választ?

Szakértőink készséggel állnak rendelkezésére.

Ön még nem Saldo-tag?

Kösse meg átalánydíjas szerződését most!

 

 

Ne maradjon le a változásokról!
Íratkozzon fel hírlevelünkre!