Ingatlannal rendelkező társaság külföldi tagjának bevallási kötelezettsége
Cikk, Hír

Ingatlannal rendelkező társaság külföldi tagjának bevallási kötelezettsége

2017-11-14
Az ingatlannal rendelkező társaság külföldi tagjának november 20. napjáig kell teljesíteni bevallási kötelezettségét.

A Tao tv. értelmében adóalannyá válik a külföldi személy, illetve az üzletvezetése alapján külföldi illetőségű személy, ha Magyarországon levő ingatlannal rendelkező társaságban meglévő részesedésének elidegenítése vagy kivonása révén szerez jövedelmet (a továbbiakban: ingatlannal rendelkező társaság tagja).

Az ingatlannal rendelkező társaság tagjának adóalapja a részesedés elidegenítésekor, illetve a társaság jegyzett tőkéjének leszállításakor az ellenértéknek a részesedés szerzési értékével és a szerzéshez vagy a tartáshoz kapcsolódó, igazolt kiadásokkal csökkentett pozitív összege.

Az Art. 4. számú melléklet szerint az ingatlannal rendelkező társasági tagot adóelőleg bevallási és fizetési kötelezettség nem terheli. Az ingatlannal rendelkező társaság tagjának az adót a naptári évet követő év november 20-áig kell megállapítani, befizetni és az adóhatóság által erre a célra rendszeresített 1648 számú nyomtatványon bevallani.

Ha az ingatlannal rendelkező társaság tagja adókötelezettségét azért nem tudja megállapítani és bevallani, mert az ingatlannal rendelkező társaság e minőségét nem jelentette be az állami adó- és vámhatósághoz, az állami adó- és vámhatóság által megállapított – a tagot emiatt később terhelő – adóért a társaságot korlátlan és egyetemleges kötelezettség terheli.

Saldo-tipp

Kérdése merült fel a témával kapcsolatban,
de nem rendelkezik Saldo tagsággal?

Kérjen időpontot személyes konzultációra
a tana@saldo.hu e-mail címen!

 

Ne maradjon le a változásokról!
Íratkozzon fel hírlevelünkre!