Hogyan alkalmazzuk a megváltozott mértékű szociális hozzájárulási adót?
Cikk, Hír

Hogyan alkalmazzuk a megváltozott mértékű szociális hozzájárulási adót?

2019-06-04
Különböző kifizetések tekintetében mikor alkalmazhatjuk a 17,5%-os szociális hozzájárulási adót?

A pénzügyminiszter által május 30-án bejelentett gazdaságvédelmi akcióterv egyik legfontosabb eleme, a szociális hozzájárulási adó mértékének 19,5%-ról 17,5%- ra történő csökkentése 2019. július 1-től. Az évközi köztehercsökkentés felveti a kérdést, hogy a 2019. júliusban kifizetett jövedelmek tekintetében milyen mértékű szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettség terheli a kifizetőt. A 2019. január 1-től hatályos szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvény (Szocho. tv.) 2. § (4) bekezdése arról rendelkezik, hogy a megváltozott adómértéket arra a hónapra bevallott jövedelmekre kell először alkalmazni, amely hónapban a megváltozott adó mértéke hatályba lép.
A rendelkezés értelmében a 2019. július 10-ig kifizetett júniusi munkabérek tekintetében a munkáltatókat még a 19,5%-os szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettség terheli. A 17,5%-os mértékű szociális hozzájárulási adót először a júliusi munkabérek tekintetében kell alkalmazni, az augusztus 12-ig benyújtandó bevallásban kell szerepeltetni.
A tanulószerződés alapján gyakorlati képzésben résztvevő tanulók díjazását terhelő 17,5%-os mértékű szociális hozzájárulási adót is először a 2019. júliusi díjak tekintetében kell alkalmazni, 2019. augusztus 12-ig benyújtandó bevallásban kell szerepeltetni.
Ha a 2018. évi eredmény utáni osztalék kifizetésére 2019. július 1-e előtt kerül sor, az osztalékból a magánszemélyeket terhelő szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettség a minimálbér huszonnégyszerese mértékéig, 19,5%. Abban az esetben, ha az osztalék kifizetésére 2019. július 1. után kerül sor, a magánszemély osztalék jövedelmét terhelő szociális hozzájárulási adó mértéke a minimálbér huszonnégyszerese mértékéig 17,5%.
Megbízási jogviszony alapján kifizetett jövedelmek tekintetében a kifizetés hónapja határozza meg, hogy a szociális hozzájárulási adó kötelezettséget a kifizetőnek milyen mértékben kell alkalmaznia.
Ha például egy határozott idejű megbízási szerződés keretében a magánszemély 2019. január 1-től 2019. július 31-ig szakértői munkát végez, melynek kifizetésére 2019. augusztus 1-én kerül sor, a jövedelem bevallása 2019. augusztus hónapra történik, a kifizetőt 17,5% szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettség terheli, függetlenül attól, hogy a szerződés vonatkozási időszaka olyan hónapokat is tartalmaz (január 1-től június 30-ig), amelyekben a szociális hozzájárulási adó mértéke még 19,5% volt. 
Gazdasági társaságok, egyéb szervezetek vezető tisztségviselőinek tiszteletdíját terhelő szociális hozzájárulási adó mértékét is az határozza meg, hogy a kifizetésére melyik hónapban kerül sor. A július 1. után kifizetett tiszteletdíjakat már az alacsonyabb adómérték, a 17,5% terheli.
Társas vállalkozók tekintetében az alacsonyabb mértékű szociális hozzájárulási adó kötelezettséget a minimálbér vagy a garantált bérminimum 112,5%-a után először a 2019. július havi, 2019. augusztus 12-ig beadott bevallásban kell szerepeltetni és megfizetni.

Saldo-tipp

További kérdése lenne? Mi szívesen segítünk!
Kérdezze tanácsadóinkat vagy írjon nekünk a
tanacsadas@saldo.hu email címre!

 

Ne maradjon le a változásokról!
Íratkozzon fel hírlevelünkre!